12 potraw wielkanocnych - must have czy wręcz przeciwnie?
Potrawy na stół wielkanocny mogą być bardzo różnorodne. W ostatnich latach można zauważyć, że znacząco odchodzi się od kulinarnej tradycji. Zarówno jeżeli idzie o rodzaj dań, jak i ich ilość. Nie liczy się bowiem ilość potraw, a po prostu spotkanie z bliskimi i duchowy wymiar świąt. Poniżej znajdziesz tradycyjne i nietypowe dania wielkanocne.
Tradycyjne potrawy wielkanocne - o tych daniach warto pamiętać
Tradycyjne potrawy wielkanocne to dla wielu obowiązkowy punkt, świątecznej listy przygotowań. Jakie dania znajdą się w klasycznym menu? Spieszymy z odpowiedzią. Oczywiście, potrawy mogą różnić się od siebie, w zależności od regionu. Poniżej przykładowa lista tradycyjnych dań wielkanocnych.
- Żurek. Wyobrażacie sobie święta wielkanocne bez żurku? Nie ma takiej opcji! Akurat w przypadku tej potrawy nie ma zmiłuj! Tradycja czy nie, żurek być musi. Serwowany z białą kiełbasą i jajkami to niebo w gębie. Znakomity na wielkanocne śniadanie, zwłaszcza po rezurekcji. Rozgrzeje Was do czerwoności.
- Jajka w wielu odsłonach. Jajka to kolejny obowiązkowy element menu. Serwowane z tradycyjnym nadzieniem, czy też nieco bardziej nowoczesnym to przysmak wielu osób. Na wielkanocnych stołach zobaczymy nie tylko jajka faszerowane, ale i na przykład kotlety jajeczne, czy też po prostu ugotowane jajka z majonezem.
- Pasztet - najlepiej własnej roboty. Można serwować go zarówno z żurawiną, jak i solo. Dobrze komponuje się też ze śliwką. Moja babcia podawała pasztet z własnoręcznie wykonanym sosem tatarskim.
- Schab lub szynka domowej roboty. Mięso natarte przyprawami jest bardzo wyraziste w smaku i charakterystyczne. Odpowiednio przyrządzone mięso wymaga od nas czasu. Po zamarynowaniu najlepiej zostawić je na 12 godzin w lodówce.
- Pieczony chleb. Wielu zachowuje praktykę samodzielnego pieczenia chleba. Ma to w sobie duży urok, ale i wprowadza w cudowny nastrój. Nie ma nic lepszego od unoszącego się w kuchni, zapachu pieczonego chleba.
- Sałatka jarzynowa. Zna ją każdy. Banalna w wykonaniu, ale jednocześnie czasochłonna. Jednak jej smak, wynagradza wszystko. W zależności od rodzinnych upodobań może być przyrządzona nieco inaczej.
Potrawy wielkanocne nowoczesne - te przystawki mogą Was zaskoczyć
Święta wielkanocne rządzą się swoimi prawami. Zakończenie 40-dniowego postu i wyrzeczeń to dobra sposobność, aby zachwycić bliskich szczególnymi smakami. Dlatego też warto wprowadzić nieco urozmaicenia do naszej kuchni. Poniżej kilka propozycji na nieco nowocześniejsze przystawki wielkanocne. Oto kilka z nich:
- Podpłomyki z kozim twarożkiem i pesto. Lekkie, smaczne i pięknie się prezentujące. Można zaserwować je przed obiadem.
- Lekka sałatka z rukolą i jajkiem gotowanym. To danie przypadnie do gustu miłośnikom diety fit. Dodatki - wedle upodobań. Osobiście polecamy podawać ją z oliwą i garścią świeżych warzyw, najlepiej z domowego ogródka.
- Koktajl z jarmużu, banana i awokado. Posłuży jako dodatek do świątecznego śniadania. Znakomity na początek dnia.
Zobacz też: Karkówka pieczona w taki sposób zawsze wychodzi miękka i soczysta. To są sekrety starszych ludzi