Wielkanoc last minute. Sprawdź, jakie dania powinny zagościć na świątecznym stole

Potrawy wielkanocne muszą być wyjątkowe. Co zaserwować gościom? Przed nami lista wielkanocnych potraw, które warto wziąć pod uwagę. Znajdziesz tu zarówno dania tradycyjne, jak i nietypowe potrawy wielkanocne. Zainspiruj się i zaskocz bliskich.

12 potraw wielkanocnych - must have czy wręcz przeciwnie?

Potrawy na stół wielkanocny mogą być bardzo różnorodne. W ostatnich latach można zauważyć, że znacząco odchodzi się od kulinarnej tradycji. Zarówno jeżeli idzie o rodzaj dań, jak i ich ilość. Nie liczy się bowiem ilość potraw, a po prostu spotkanie z bliskimi i duchowy wymiar świąt. Poniżej znajdziesz tradycyjne i nietypowe dania wielkanocne.

Zobacz wideo

Tradycyjne potrawy wielkanocne - o tych daniach warto pamiętać

Tradycyjne potrawy wielkanocne to dla wielu obowiązkowy punkt, świątecznej listy przygotowań. Jakie dania znajdą się w klasycznym menu? Spieszymy z odpowiedzią. Oczywiście, potrawy mogą różnić się od siebie, w zależności od regionu. Poniżej przykładowa lista tradycyjnych dań wielkanocnych.

  • Żurek. Wyobrażacie sobie święta wielkanocne bez żurku? Nie ma takiej opcji! Akurat w przypadku tej potrawy nie ma zmiłuj! Tradycja czy nie, żurek być musi. Serwowany z białą kiełbasą i jajkami to niebo w gębie. Znakomity na wielkanocne śniadanie, zwłaszcza po rezurekcji. Rozgrzeje Was do czerwoności.
  • Jajka w wielu odsłonach. Jajka to kolejny obowiązkowy element menu. Serwowane z tradycyjnym nadzieniem, czy też nieco bardziej nowoczesnym to przysmak wielu osób. Na wielkanocnych stołach zobaczymy nie tylko jajka faszerowane, ale i na przykład kotlety jajeczne, czy też po prostu ugotowane jajka z majonezem. 
  • Pasztet - najlepiej własnej roboty. Można serwować go zarówno z żurawiną, jak i solo. Dobrze komponuje się też ze śliwką. Moja babcia podawała pasztet z własnoręcznie wykonanym sosem tatarskim.
  • Schab lub szynka domowej roboty. Mięso natarte przyprawami jest bardzo wyraziste w smaku i charakterystyczne. Odpowiednio przyrządzone mięso wymaga od nas czasu. Po zamarynowaniu najlepiej zostawić je na 12 godzin w lodówce.
  • Pieczony chleb. Wielu zachowuje praktykę samodzielnego pieczenia chleba. Ma to w sobie duży urok, ale i wprowadza w cudowny nastrój. Nie ma nic lepszego od unoszącego się w kuchni, zapachu pieczonego chleba.
  • Sałatka jarzynowa. Zna ją każdy. Banalna w wykonaniu, ale jednocześnie czasochłonna. Jednak jej smak, wynagradza wszystko. W zależności od rodzinnych upodobań może być przyrządzona nieco inaczej.

Potrawy wielkanocne nowoczesne - te przystawki mogą Was zaskoczyć

Święta wielkanocne rządzą się swoimi prawami. Zakończenie 40-dniowego postu i wyrzeczeń to dobra sposobność, aby zachwycić bliskich szczególnymi smakami. Dlatego też warto wprowadzić nieco urozmaicenia do naszej kuchni. Poniżej kilka propozycji na nieco nowocześniejsze przystawki wielkanocne. Oto kilka z nich:

  • Podpłomyki z kozim twarożkiem i pesto. Lekkie, smaczne i pięknie się prezentujące. Można zaserwować je przed obiadem.
  • Lekka sałatka z rukolą i jajkiem gotowanym. To danie przypadnie do gustu miłośnikom diety fit. Dodatki - wedle upodobań. Osobiście polecamy podawać ją z oliwą i garścią świeżych warzyw, najlepiej z domowego ogródka.
  • Koktajl z jarmużu, banana i awokado. Posłuży jako dodatek do świątecznego śniadania. Znakomity na początek dnia.

Zobacz też: Karkówka pieczona w taki sposób zawsze wychodzi miękka i soczysta. To są sekrety starszych ludzi

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.