Żurek wyszedł zbyt kwaśny? Wszystko przez jeden błąd. Wystarczy pół łyżeczki, żeby go uratować

Wielkanoc nie może obejść się bez żurku. Ta tradycyjna potrawa jest esencjonalna, aromatyczna, ale powinna mieć także charakterystyczny kwaskowy posmak. Czasem zdarza się jednak, że żurek wyjdzie zbyt kwaśny. Czy można go uratować?

W wielu domach przygotowania do Wielkanocy idą pełną parą. Tradycyjnymi potrawami, jakie muszą znaleźć się na świątecznym stole, są między innymi faszerowane jajka, pascha, biała kiełbasa oraz żurek, który powinien być treściwy i kwaśny. Jednak nawet wprawnemu kucharzowi może zdarzyć się wpadka, a żurek wychodzi zbyt cierpki. Co wówczas należy zrobić?

Zobacz wideo

Z czego robi się żurek? W różnych regionach Polski podawany jest w innych wersjach

Żurek to tradycyjna polska zupa, ale sposób jego przygotowywania różni się w zależności od regionu naszego kraju. Podawany jest z ziemniakami, kiełbasą lub jajkiem. Jest przyrządzany na bazie mięsnego wywaru i zagęszczany zakwasem (najczęściej żytnim).

Jak zrobić żurek?
Jak zrobić żurek? Fot. Tomek Czachorowski / Agencja Wyborcza.pl

Nazwa żur pochodzi z języka niemieckiego i oznacza "sauer", czyli kwaśny. Doprawiany jest majerankiem i liściem laurowym, czasem też czosnkiem i chrzanem. Można go podawać w chlebie, ale także z pieczywem lub grzankami. Jest popularny nie tylko w Polsce, ale również w Białorusi, na Słowacji i w Czechach.

Co zrobić, żeby żurek był mniej kwaśny? Oto sprawdzone triki, z którymi uratujesz zupę

Aby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny, nie należy przesadzać z zakwasem. Pamiętajmy, że na 1,5 litra zupy, nie dajemy zakwasu więcej niż 500 ml. Jeśli jednak jest za późno i żur wyszedł zbyt cierpki, jest sposób, by go uratować. Wystarczy, że do garnka wsypiemy pół łyżeczki sody oczyszczonej, która uznawana jest za neutralizator smaku. Jeżeli nie mamy pod ręką sody, możemy użyć śmietany. To trik znany od pokoleń. Stosowały go nasze babcie, by przywrócić neutralny smak przesolonym lub zbyt kwaśnym potrawom. Śmietany dodajemy po łyżce i próbujemy, aż kwaskowość nie będzie wyczuwalna. Ostatnim sposobem jest dodanie pół łyżeczki cukru, który powinien zniwelować kwaśny posmak. 

Więcej o: