-
Haps
-
Wielkanoc
- Śniadanie wielkanocne - z tą sałatką podbijesz nawet najbardziej wymagające podniebienie
Śniadanie wielkanocne - z tą sałatką podbijesz nawet najbardziej wymagające podniebienie
Śniadanie wielkanocne nie może obyć się bez sałatek. Nie tylko jarzynowej, ale i innych. Podpowiemy, co jeszcze można przygotować na świąteczny stół. W artykule znajdziesz listę świątecznych potraw na wielkanocne śniadanie.
Śniadanie wielkanocne - potrawy niespotykane. Sprawdź przepis na sałatkę z jajkiem i fasolką szparagową
Śniadanie wielkanocne musi być wyjątkowe. Przepisy w przypadku świątecznego menu są jednak bardzo różnorodne. Nie musimy bazować tylko na tradycyjnych potrawach. Nie zaszkodzi odrobina kulinarnego szaleństwa! To bardzo dobry wariant, zwłaszcza dla osób, którym grozi smakowa nuda. Poniżej zamieszczamy niecodzienny przepis na świąteczne śniadanie.
Składniki:
- 4-5 jajek
- około szklanki pokrojonej fasolki szparagowej
- 2-2,5 szklanki rukoli
- kawałek zielonego ogórka
- około 180-200 g tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
- 5-6 łyżek pestek dyni
Składniki na sos:
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-3 łyżeczki musztardy
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki miodu
Wykonanie:
- Przygotowania rozpocznij od ugotowania jajek na twardo.
- Ostudź je i obierz ze skorupek.
- Fasolkę umyj, delikatnie odsącz z nadmiaru wody. Następnie ugotuj fasolkę w osolonej wodzie.
- Później przecedź fasolkę, delikatnie osusz i przełóż do miski.
- Rukolę dokładnie umyj, osusz i delikatnie posiekaj.
- Ogórka dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Ugotowane jajka pokrój na ósemki.
- Rukolę rozłóż na talerzu. Na niej ułóż jajka. Dodaj pokrojoną i ugotowaną fasolkę. Dorzuć ogórka. Dodaj podzielonego tuńczyka.
- Całość dopraw do smaku przyprawami.
- Połącz ze sobą składniki na sos.
- Wymieszaj je dokładnie i polej nimi sałatkę.
Śniadanie wielkanocne. Tradycyjne dania, których nie może zabraknąć
Tradycyjne dania powinny pojawić się podczas świątecznego śniadania. Poniżej znajdziesz przykładowe potrawy na wielkanocne śniadanie:
- Sałatka jarzynowa. Można jeść ją z chlebem lub samodzielnie. Każda rodzina przyrządza ją nieco inaczej. Mimo tego, że jest dosyć czasochłonna, smakuje wybornie. Ważne jest, aby warzywa ugotować nieco wcześniej, na przykład poprzedniego wieczoru. Wówczas dobrze wystygną.
- Jajka faszerowane dowolnym nadzieniem. Ile pomysłów, tyle wykonań. Jajka można faszerować mięsem, warzywami, rybą lub serwować po prostu z majonezem. Jajka, niezależnie od formy - to znak charakterystyczny Wielkanocy.
- Żurek. Nie ma lepszego dania na rozgrzanie po porannej mszy świętej.
Potrawy na śniadanie wielkanocne nowoczesne
Potrawy na śniadanie wielkanocne w nowoczesnej odsłonie? Proszę bardzo! Szukacie pomysłu na nieco inne dania na świąteczne śniadanie? Mamy kilka propozycji:
- Pasztet drobiowy w kruchym cieście;
- Barszcz biały z jajkiem w bekonie;
- Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą;
- Rolada z boczku.
Zobacz też: Sałatka jajeczna to must have na Wielkanoc. Oto sześć 5-minutowych przepisów