Ciasto z galaretką na Wielkanoc. Ten deser to hit! Przygotuj go na święta wielkanocne i zaskocz rodzinę

Ciasta z galaretką kojarzą się przede wszystkim z latem kiedy to galaretka ma być orzeźwiającym dodatkiem. Co prawda do lata zostało jeszcze trochę czasu, ale słońce za oknem już powoli zaczyna nas rozpieszczać. Przed nami Wielkanoc z piękną pogodą zatem ciasta z galaretką wspaniale dopełnią wygląd udekorowanych i kolorowych, świątecznych stołów.

Ciasto bez pieczenia z galaretką. Zrobisz na święta, a rodzina będzie prosić o nie częściej

Ciasto bez pieczenia z galaretką, które na pewno skradnie serca i podniebienia Twoich bliskich to sernik z truskawkami. Deser wprost idealny, zwłaszcza w ferworze świątecznych przygotowań. Przedstawiamy listę składników i sposób przygotowania w kilku krokach.

Składniki:

  • 2 truskawkowe galaretki
  • 200 g sera na sernik
  • 250 g truskawek
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 60 g masła
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g ciastek zbożowych

Przygotowanie:

  1. Ciastka rozdrabniamy, dodajemy roztopione masło, wylepiamy spód i boki tortownicy i schładzamy w lodówce. 
  2. Żelatynę zalewamy 30 ml wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy.
  3. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę i mieszamy. 
  4. Ubijamy śmietanę i dodajemy ją do masy.
  5. Gotową masę przekładamy do tortownicy i schładzamy.
  6. Robimy galaretki - używamy o połowę mniej wody niż w instrukcji.
  7. Truskawki kroimy w plasterki, wykładamy je na schłodzony sernik i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. 

Ciasto z jabłkami i galaretką. Najlepszy deser na święta

Ciasto z jabłkami i galaretką nie potrzebuje pieczenia w piekarniku. Jest dość proste do przygotowania, a smakuje i wygląda obłędnie. Jeśli chcesz poczęstować swoich gości czymś wyjątkowym w nadchodzące święta, koniecznie przygotuj to ciasto. Oto przepis

Składniki:

  • 50 g stopionego masła
  • 200 g herbatników
  • galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kg twardych jabłek
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • szklanka kaszy manny
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 litr mleka
  • 100 g masła 82%
  • galaretka agrestowa na wierzch

Przygotowanie: 

  1. Kruszymy herbatniki, dodajemy stopione masło i mieszamy.
  2. Boki i dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Herbatniki wysypujemy na spód i dociskamy łyżką. W ten sposób powstanie równa warstwa.
  4. Rozpuszczamy galaretkę agrestową w 350 ml wody i studzimy ją.
  5. Obieramy jabłka, kroimy je w kostkę. Zasypujemy cukrem, wkładamy do rondelka i chwilę podgrzewamy. Mieszamy, aż zrobią się miękkie.  Zasypujemy proszkiem galaretki cytrynowej i mieszamy.
  6. Mleko gotujemy z masłem, wiórkami i cukrem. Dodajemy kaszę i mieszamy, aż masa zrobi się gęsta.
  7. Następnie na warstwę herbatników wykładamy połowę jabłek z galaretką, połowę kaszy, ponownie połowę jabłek i znów połowę kaszy. 
  8. Na wierzch wylewamy stężałą galaretkę agrestową i wstawiamy całość do lodówki.

Zobacz też: Wszyscy zachwycają się jajkami faszerowanymi pieczarkami, ja robię je na odwrót. Nikt nie może się oprzeć

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.