-
Haps
-
Wielkanoc
- Ciasto z galaretką na Wielkanoc idealnie wpasuje się w wiosenny wystrój świątecznego stołu
Ciasto z galaretką na Wielkanoc. Ten deser to hit! Przygotuj go na święta wielkanocne i zaskocz rodzinę
Ciasta z galaretką kojarzą się przede wszystkim z latem kiedy to galaretka ma być orzeźwiającym dodatkiem. Co prawda do lata zostało jeszcze trochę czasu, ale słońce za oknem już powoli zaczyna nas rozpieszczać. Przed nami Wielkanoc z piękną pogodą zatem ciasta z galaretką wspaniale dopełnią wygląd udekorowanych i kolorowych, świątecznych stołów.
Ciasto bez pieczenia z galaretką. Zrobisz na święta, a rodzina będzie prosić o nie częściej
Ciasto bez pieczenia z galaretką, które na pewno skradnie serca i podniebienia Twoich bliskich to sernik z truskawkami. Deser wprost idealny, zwłaszcza w ferworze świątecznych przygotowań. Przedstawiamy listę składników i sposób przygotowania w kilku krokach.
Składniki:
- 2 truskawkowe galaretki
- 200 g sera na sernik
- 250 g truskawek
- 200 ml śmietany kremówki
- 60 g masła
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 g cukru pudru
- 150 g ciastek zbożowych
Przygotowanie:
- Ciastka rozdrabniamy, dodajemy roztopione masło, wylepiamy spód i boki tortownicy i schładzamy w lodówce.
- Żelatynę zalewamy 30 ml wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy.
- Twaróg miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę i mieszamy.
- Ubijamy śmietanę i dodajemy ją do masy.
- Gotową masę przekładamy do tortownicy i schładzamy.
- Robimy galaretki - używamy o połowę mniej wody niż w instrukcji.
- Truskawki kroimy w plasterki, wykładamy je na schłodzony sernik i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Ciasto z jabłkami i galaretką. Najlepszy deser na święta
Ciasto z jabłkami i galaretką nie potrzebuje pieczenia w piekarniku. Jest dość proste do przygotowania, a smakuje i wygląda obłędnie. Jeśli chcesz poczęstować swoich gości czymś wyjątkowym w nadchodzące święta, koniecznie przygotuj to ciasto. Oto przepis:
Składniki:
- 50 g stopionego masła
- 200 g herbatników
- galaretka cytrynowa
- 3 łyżki cukru
- 1 kg twardych jabłek
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- szklanka kaszy manny
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 litr mleka
- 100 g masła 82%
- galaretka agrestowa na wierzch
Przygotowanie:
- Kruszymy herbatniki, dodajemy stopione masło i mieszamy.
- Boki i dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
- Herbatniki wysypujemy na spód i dociskamy łyżką. W ten sposób powstanie równa warstwa.
- Rozpuszczamy galaretkę agrestową w 350 ml wody i studzimy ją.
- Obieramy jabłka, kroimy je w kostkę. Zasypujemy cukrem, wkładamy do rondelka i chwilę podgrzewamy. Mieszamy, aż zrobią się miękkie. Zasypujemy proszkiem galaretki cytrynowej i mieszamy.
- Mleko gotujemy z masłem, wiórkami i cukrem. Dodajemy kaszę i mieszamy, aż masa zrobi się gęsta.
- Następnie na warstwę herbatników wykładamy połowę jabłek z galaretką, połowę kaszy, ponownie połowę jabłek i znów połowę kaszy.
- Na wierzch wylewamy stężałą galaretkę agrestową i wstawiamy całość do lodówki.
Zobacz też: Wszyscy zachwycają się jajkami faszerowanymi pieczarkami, ja robię je na odwrót. Nikt nie może się oprzeć