Babka wielkanocna jest jednym z wielu symboli świąt i gości w tym czasie niemalże w każdym polskim domu. Również do koszyczka ze święconką wkładamy małą babeczkę, która symbolizuje radość i szczęście po okresie Wielkiego Postu. Tradycja ta nie uchodzi za bardzo starą, jednak stała się ostatnio bardzo znana. Najlepsza babka wielkanocna to taka, która jest wilgotna i puszysta. Podpowiadamy, jak ją przygotować.
Fot. Paweł Małecki / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na babkę wielkanocną. Upiecz ją dzień przed Wielkanocą, aby była świeża i smaczna
Babka wielkanocna najlepiej smakuje, gdy jest zrobiona jeden dzień wcześniej. Oto prosty przepis na przepyszną babkę:
REKLAMA
Składniki:
łyżeczka kakao
250 g masła
100 g gorzkiej czekolady
5 jajek
skórka z 2 cytryn
220 g cukru
sok z 1 dużej cytryny
20 g cukru z prawdziwą wanilią
łyżeczka proszku do pieczenia
320 g mąki
Dodatkowo:
5 łyżek wody
3/4 szklanki cukru pudru
migdały do dekoracji
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Żółtka oddzielamy od białek. Dodajemy dwa cukry.
Żółtka miksujemy z cukrami.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Cytryny sparzamy. Skórkę z cytryn ścieramy na tarce.
Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do masy jajecznej.
Dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Wlewamy roztopione masło.
Następnie dodajemy skórkę z dwóch cytryn i miksujemy.
Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
25 proc. ciasta odlewamy do osobnej miski. Dolewamy roztopioną czekoladę i dodajemy kakao. Całość mieszamy.
Przekładamy ciasto jasne do foremki, następnie nakładamy ciasto czekoladowe.
Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
Mieszamy cukier puder i wodę do momentu uzyskania jednolitego lukru i polewamy wierzch babki. Dekorujemy migdałami.
Babka wielkanocna Magdy Gessler. Syrop malinowy, rum oraz skórka pomarańczowa - te składniki sprawią, że smak babki będzie wyjątkowy.
Babka wielkanocna Magdy Gessler wyróżnia się smakiem. Wszystko dzięki trzem składnikom, których restauratorka używa do przygotowania ciasta. Dzięki nim babka wielkanocna smakuje pysznie i ma aromatyczny zapach. Syrop malinowy i skórka pomarańczowa służą do dekoracji, a do ciasta Magda Gessler dodaje rumu. Poniżej dokładny przepis.
Składniki:
sól
0,5 kg mąki pszennej
łyżeczka skórki pomarańczowej
szklanka mleka
3 łyżeczki soku malinowego
150 g masła
100 g cukru pudru
10 żółtek
cukier waniliowy
1 białko
150 g cukru
70 g drożdży
20 ml rumu
150 g rodzynek
Przygotowanie:
Rumem zalewamy rodzynki.
Przesiewamy mąkę i zalewamy ją wrzącym mlekiem. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy drożdże i znów wyrabiamy ciasto.
Żółtka ubijamy z cukrem i dodajemy je do ciasta.
Dodajemy roztopione masło, rodzynki i sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do wysmarowanej formy wkładamy ciasto i zostawiamy je do wyrośnięcia.
Pieczemy ciasto przez ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Robimy lukier. Mieszamy z cukrem pudrem białko, dolewamy soku malinowego i całość mieszamy. Ciasto dekorujemy po ostygnięciu.
Babka wielkanocna - co zrobić, żeby była wilgotna? Te triki sprawią, że właśnie taka będzie wielkanocna babka
Jak zrobić wilgotną babkę wielkanocną? Są na to sposoby.
Wystarczy zastąpić część masła olejem, który sprawi, że ciasto będzie wilgotne.
Innym, choć rzadziej spotykanym rozwiązaniem jest dodanie do masy na babkę cienko pokrojonych plasterków jabłek.
Również polewa lub lukier mogą poprawić wilgotność ciasta.