-
Haps
-
Wielkanoc
- Babka wielkanocna najlepiej smakuje w towarzystwie bliskich. Jak ją zrobić, aby była puszysta i wilgotna?
Babka wielkanocna najlepiej smakuje w towarzystwie bliskich. Jak ją zrobić, aby była puszysta i wilgotna?
Babka wielkanocna jest jednym z wielu symboli świąt i gości w tym czasie niemalże w każdym polskim domu. Również do koszyczka ze święconką wkładamy małą babeczkę, która symbolizuje radość i szczęście po okresie Wielkiego Postu. Tradycja ta nie uchodzi za bardzo starą, jednak stała się ostatnio bardzo znana. Najlepsza babka wielkanocna to taka, która jest wilgotna i puszysta. Podpowiadamy, jak ją przygotować.
Przepis na babkę wielkanocną. Upiecz ją dzień przed Wielkanocą, aby była świeża i smaczna
Babka wielkanocna najlepiej smakuje, gdy jest zrobiona jeden dzień wcześniej. Oto prosty przepis na przepyszną babkę:
Składniki:
- łyżeczka kakao
- 250 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- skórka z 2 cytryn
- 220 g cukru
- sok z 1 dużej cytryny
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 320 g mąki
Dodatkowo:
- 5 łyżek wody
- 3/4 szklanki cukru pudru
- migdały do dekoracji
Przygotowanie:
- Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Żółtka oddzielamy od białek. Dodajemy dwa cukry.
- Żółtka miksujemy z cukrami.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
- Cytryny sparzamy. Skórkę z cytryn ścieramy na tarce.
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do masy jajecznej.
- Dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
- Wlewamy roztopione masło.
- Następnie dodajemy skórkę z dwóch cytryn i miksujemy.
- Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
- 25 proc. ciasta odlewamy do osobnej miski. Dolewamy roztopioną czekoladę i dodajemy kakao. Całość mieszamy.
- Przekładamy ciasto jasne do foremki, następnie nakładamy ciasto czekoladowe.
- Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
- Mieszamy cukier puder i wodę do momentu uzyskania jednolitego lukru i polewamy wierzch babki. Dekorujemy migdałami.
Babka wielkanocna Magdy Gessler. Syrop malinowy, rum oraz skórka pomarańczowa - te składniki sprawią, że smak babki będzie wyjątkowy.
Babka wielkanocna Magdy Gessler wyróżnia się smakiem. Wszystko dzięki trzem składnikom, których restauratorka używa do przygotowania ciasta. Dzięki nim babka wielkanocna smakuje pysznie i ma aromatyczny zapach. Syrop malinowy i skórka pomarańczowa służą do dekoracji, a do ciasta Magda Gessler dodaje rumu. Poniżej dokładny przepis.
Składniki:
- sól
- 0,5 kg mąki pszennej
- łyżeczka skórki pomarańczowej
- szklanka mleka
- 3 łyżeczki soku malinowego
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 10 żółtek
- cukier waniliowy
- 1 białko
- 150 g cukru
- 70 g drożdży
- 20 ml rumu
- 150 g rodzynek
Przygotowanie:
- Rumem zalewamy rodzynki.
- Przesiewamy mąkę i zalewamy ją wrzącym mlekiem. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy drożdże i znów wyrabiamy ciasto.
- Żółtka ubijamy z cukrem i dodajemy je do ciasta.
- Dodajemy roztopione masło, rodzynki i sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Do wysmarowanej formy wkładamy ciasto i zostawiamy je do wyrośnięcia.
- Pieczemy ciasto przez ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Robimy lukier. Mieszamy z cukrem pudrem białko, dolewamy soku malinowego i całość mieszamy. Ciasto dekorujemy po ostygnięciu.
Babka wielkanocna - co zrobić, żeby była wilgotna? Te triki sprawią, że właśnie taka będzie wielkanocna babka
Jak zrobić wilgotną babkę wielkanocną? Są na to sposoby.
- Wystarczy zastąpić część masła olejem, który sprawi, że ciasto będzie wilgotne.
- Innym, choć rzadziej spotykanym rozwiązaniem jest dodanie do masy na babkę cienko pokrojonych plasterków jabłek.
- Również polewa lub lukier mogą poprawić wilgotność ciasta.
Zobacz też: Czym wyłożyć formę, aby babka wielkanocna nie przykleiła się do jej ścian? Poznaj świąteczne triki