Babka wielkanocna najlepiej smakuje w towarzystwie bliskich. Jak ją zrobić, aby była puszysta i wilgotna?

Babka wielkanocna jest jednym z wielu symboli świąt i gości w tym czasie niemalże w każdym polskim domu. Również do koszyczka ze święconką wkładamy małą babeczkę, która symbolizuje radość i szczęście po okresie Wielkiego Postu. Tradycja ta nie uchodzi za bardzo starą, jednak stała się ostatnio bardzo znana. Najlepsza babka wielkanocna to taka, która jest wilgotna i puszysta. Podpowiadamy, jak ją przygotować.

Przepis na babkę wielkanocną. Upiecz ją dzień przed Wielkanocą, aby była świeża i smaczna

Babka wielkanocna najlepiej smakuje, gdy jest zrobiona jeden dzień wcześniej. Oto prosty przepis na przepyszną babkę:

Składniki:

  • łyżeczka kakao
  • 250 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • skórka z 2 cytryn
  • 220 g cukru
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 320 g mąki

Dodatkowo:

  • 5 łyżek wody
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • migdały do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Dodajemy dwa cukry.
  3. Żółtka miksujemy z cukrami.
  4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
  5. Cytryny sparzamy. Skórkę z cytryn ścieramy na tarce.
  6. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do masy jajecznej.
  7. Dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
  8. Wlewamy roztopione masło.
  9. Następnie dodajemy skórkę z dwóch cytryn i miksujemy.
  10. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
  11. 25 proc. ciasta odlewamy do osobnej miski. Dolewamy roztopioną czekoladę i dodajemy kakao. Całość mieszamy.
  12. Przekładamy ciasto jasne do foremki, następnie nakładamy ciasto czekoladowe.
  13. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). 
  14. Mieszamy cukier puder i wodę do momentu uzyskania jednolitego lukru i polewamy wierzch babki. Dekorujemy migdałami.

Babka wielkanocna Magdy Gessler. Syrop malinowy, rum oraz skórka pomarańczowa - te składniki sprawią, że smak babki będzie wyjątkowy.

Babka wielkanocna Magdy Gessler wyróżnia się smakiem. Wszystko dzięki trzem składnikom, których restauratorka używa do przygotowania ciasta. Dzięki nim babka wielkanocna smakuje pysznie i ma aromatyczny zapach. Syrop malinowy i skórka pomarańczowa służą do dekoracji, a do ciasta Magda Gessler dodaje rumu. Poniżej dokładny przepis.

Składniki:

  • sól
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • łyżeczka skórki pomarańczowej
  • szklanka mleka
  • 3 łyżeczki soku malinowego
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 10 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 1 białko
  • 150 g cukru
  • 70 g drożdży
  • 20 ml rumu
  • 150 g rodzynek

Przygotowanie:

  1. Rumem zalewamy rodzynki. 
  2. Przesiewamy mąkę i zalewamy ją wrzącym mlekiem. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy drożdże i znów wyrabiamy ciasto.
  3. Żółtka ubijamy z cukrem i dodajemy je do ciasta.
  4. Dodajemy roztopione masło, rodzynki i sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
  5. Do wysmarowanej formy wkładamy ciasto i zostawiamy je do wyrośnięcia.
  6. Pieczemy ciasto przez ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  7. Robimy lukier. Mieszamy z cukrem pudrem białko, dolewamy soku malinowego i całość mieszamy. Ciasto dekorujemy po ostygnięciu.

Babka wielkanocna - co zrobić, żeby była wilgotna? Te triki sprawią, że właśnie taka będzie wielkanocna babka

Jak zrobić wilgotną babkę wielkanocną? Są na to sposoby.

  • Wystarczy zastąpić część masła olejem, który sprawi, że ciasto będzie wilgotne. 
  • Innym, choć rzadziej spotykanym rozwiązaniem jest dodanie do masy na babkę cienko pokrojonych plasterków jabłek.  
  • Również polewa lub lukier mogą poprawić wilgotność ciasta. 

Zobacz też: Czym wyłożyć formę, aby babka wielkanocna nie przykleiła się do jej ścian? Poznaj świąteczne triki

Więcej o: