Doskonały pasztet wegetariański wielkanocny na dwa sposoby. Przepisy na pyszne święta bez mięsa

Pasztet wegetariański wielkanocny można zrobić z soczewicy i fasoli lub ciecierzycy i pieczarek. W poszukiwaniu smacznych duetów sprawdź dwa poniższe przepisy na Wielkanoc bez mięsa.


Tradycyjne polskie menu na Wielkanoc nie ma zbyt wielu propozycji dla wegetarian. Jednak niemal każde tradycyjne danie można odtworzyć tak, aby spełniało nasze wymagania. W poniższym artykule znajdziesz przepis na pasztet w dwóch odsłonach:  

  • pasztet wegetariański z soczewicy i fasoli;
  • pasztet wegetariański z pieczarek i ciecierzycy.  

Pasztet wegetariański z soczewicy i fasoli - lista składników 

Prawdziwy bukiet z warzyw - tak pokrótce można opisać skład tej propozycji. Co będzie potrzebne do przygotowania pasztetu wegańskiego z soczewicy i fasoli na Wielkanoc? Pełna lista produktów dostępna jest poniżej. 

  • czerwona soczewica - 150 g,
  • fasola - 0,5 kg,
  • cebula - 2 sztuki
  • marchew - 1 sztuka,
  • seler - 100 g,
  • olej do smażenia,
  • słonecznik - 100 g,
  • pietruszka - 1 sztuka,
  • oliwa - 25 ml,
  • czosnek w proszku - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczki, 
  • sól,
  • pieprz.

Pasztet wegetariański z fasoli i soczewicy krok po kroku 

Oto prosty przepis na pasztet wegetariański na Wielkanoc:

  • Zacznij od namoczenia fasoli (minimum osiem godzin). Po upływie tego czasu fasolę ugotuj, aż stanie się miękka (powinna się gotować dwie godziny). Następnie dodaj soczewicę i gotuj przez kolejne 10 minut. Całość odcedź, ale nie wylewaj tzw. wody. 
  • W kolejnym etapie pokrój cebulę w kostkę, a resztę warzyw zetrzyj na tarce. Cebulę smaż na oleju i następnie dodaj resztę warzyw. Całość także należy podsmażyć.
  • Teraz upraż słonecznik na suchej patelni, następnie zmiksuj go z oliwą i odrobiną ciepłej wody. Dodaj fasolę, soczewicę i smażone warzywa, całość zmiksuj. Powstałą masę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz czosnkiem. 
  • Formę na keks posmaruj oliwą, wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przełóż masę do formy i piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Na koniec przed krojeniem upieczony pasztet należy ostudzić przez pół godziny. 

Pasztet wegetariański z pieczarek i ciecierzycy - lista składników 

Ciecierzyca i pieczarki to fantastyczne połączenie, które nie tylko dobrze smakuje, ale jest też bardzo pożywne. Co będzie potrzebne na pasztet wegetariański z ciecierzycy i pieczarek? Poniżej znajdziesz pełną listę produktów. 

  • ugotowana ciecierzyca - 400 g, 
  • pieczarki - 300 g, 
  • jajka - 2 sztuki, 
  • cebula - 1 sztuka, 
  • czosnek - 2 ząbki, 
  • olej - 4 łyżki, 
  • lista przypraw: sól, pieprz kolorowy i czarny, mielona kozieradka, mielona kolendra, gałka muszkatołowa

Pasztet wegetariański z ciecierzycy i pieczarek krok po kroku

Pieczarki zetrzyj na tarce, cebulę i czosnek poszatkuj i następnie podsmaż na oleju. Teraz dodaj pieczarki i całość duś, aż wyparują płyny. Ciecierzycę zmiksuj, dodaj do niej jajka, pieczarki i przyprawy. Całość wymieszaj, a powstałą masę przelej do formy keksowej i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. 

Zobacz też: Święconka 2024. Co trzeba włożyć do koszyczka wielkanocnego? Wszystko, co musisz wiedzieć

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.