Tradycyjne polskie menu na Wielkanoc nie ma zbyt wielu propozycji dla wegetarian. Jednak niemal każde tradycyjne danie można odtworzyć tak, aby spełniało nasze wymagania. W poniższym artykule znajdziesz przepis na pasztet w dwóch odsłonach:
- pasztet wegetariański z soczewicy i fasoli;
- pasztet wegetariański z pieczarek i ciecierzycy.
Pasztet wegetariański z soczewicy i fasoli - lista składników
Prawdziwy bukiet z warzyw - tak pokrótce można opisać skład tej propozycji. Co będzie potrzebne do przygotowania pasztetu wegańskiego z soczewicy i fasoli na Wielkanoc? Pełna lista produktów dostępna jest poniżej.
- czerwona soczewica - 150 g,
- fasola - 0,5 kg,
- cebula - 2 sztuki
- marchew - 1 sztuka,
- seler - 100 g,
- olej do smażenia,
- słonecznik - 100 g,
- pietruszka - 1 sztuka,
- oliwa - 25 ml,
- czosnek w proszku - 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczki,
- sól,
- pieprz.
Pasztet wegetariański z fasoli i soczewicy krok po kroku
Oto prosty przepis na pasztet wegetariański na Wielkanoc:
- Zacznij od namoczenia fasoli (minimum osiem godzin). Po upływie tego czasu fasolę ugotuj, aż stanie się miękka (powinna się gotować dwie godziny). Następnie dodaj soczewicę i gotuj przez kolejne 10 minut. Całość odcedź, ale nie wylewaj tzw. wody.
- W kolejnym etapie pokrój cebulę w kostkę, a resztę warzyw zetrzyj na tarce. Cebulę smaż na oleju i następnie dodaj resztę warzyw. Całość także należy podsmażyć.
- Teraz upraż słonecznik na suchej patelni, następnie zmiksuj go z oliwą i odrobiną ciepłej wody. Dodaj fasolę, soczewicę i smażone warzywa, całość zmiksuj. Powstałą masę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz czosnkiem.
- Formę na keks posmaruj oliwą, wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przełóż masę do formy i piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Na koniec przed krojeniem upieczony pasztet należy ostudzić przez pół godziny.
Pasztet wegetariański z pieczarek i ciecierzycy - lista składników
Ciecierzyca i pieczarki to fantastyczne połączenie, które nie tylko dobrze smakuje, ale jest też bardzo pożywne. Co będzie potrzebne na pasztet wegetariański z ciecierzycy i pieczarek? Poniżej znajdziesz pełną listę produktów.
- ugotowana ciecierzyca - 400 g,
- pieczarki - 300 g,
- jajka - 2 sztuki,
- cebula - 1 sztuka,
- czosnek - 2 ząbki,
- olej - 4 łyżki,
- lista przypraw: sól, pieprz kolorowy i czarny, mielona kozieradka, mielona kolendra, gałka muszkatołowa
Pasztet wegetariański z ciecierzycy i pieczarek krok po kroku
Pieczarki zetrzyj na tarce, cebulę i czosnek poszatkuj i następnie podsmaż na oleju. Teraz dodaj pieczarki i całość duś, aż wyparują płyny. Ciecierzycę zmiksuj, dodaj do niej jajka, pieczarki i przyprawy. Całość wymieszaj, a powstałą masę przelej do formy keksowej i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Zobacz też: Święconka 2024. Co trzeba włożyć do koszyczka wielkanocnego? Wszystko, co musisz wiedzieć