Koniec świąt oznacza zwykle nie tylko powrót do pracy, ale i dylemat pod tytułem "co zrobić z całym tym jedzeniem?". Zalegające w lodówce resztki mogą niektórym spędzać sen z powiek. Okazuje się jednak, że poświątecznych przysmaków nie trzeba od razu wyrzucać do śmietnika. Z pozostałej sałatki jarzynowej zrobimy np. zapiekaną tartę lub kotlety warzywne, a z wędliny - pyszny i aromatyczny bigos.
Bigos kojarzy nam się zwykle ze świętami Bożego Narodzenia. Narodowy przysmak można jednak przygotować na okrągło, przez cały rok. Mało kto wie, że smakuje wręcz idealnie, kiedy zrobimy go na bazie wielkanocnych wędlin i kiełbas. Z takimi dodatkami jest jeszcze bardziej pachnący i smakowity.
Składniki:
Zacznij od umieszczenia kapusty w garnku. W dalszej kolejności zalej ją wodą i dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj całość na małym ogniu przez godzinę, po czym zdejmij bigos z ognia i odstaw do ostudzenia na całą noc.
Następnego dnia wstaw danie z powrotem na palnik i gotuj je przez ok. 40 minut. Resztki świątecznych wędlin i kiełbas pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem. W kolejnym kroku dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażaj wszystkie składniki, aż cebulka się zeszkli, a mięso zarumieni.
Zawartość patelni przełóż do garnka z kapustą. Wlej koncentrat pomidorowy i dopraw całość solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem, papryką oraz miodem. Wymieszaj i gotuj przez kolejny kwadrans. Po tym czasie bigos jest gotowy do podania. Zaserwuj go ze świeżym pieczywem lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!