Nie wiesz, co zrobić z wędlinami po świętach? Dodaj je do bigosu, a uzyskasz genialny aromat

Po świętach wiele osób ma problem z tym, jak spożytkować pozostałe po gościach jedzenie. Wielkanocne resztki można rozdać wśród najbliższych lub przerobić na inne smakowite dania, którymi będziemy się zajadać przez następne dni. Przykładowo świąteczne wędliny świetnie się sprawdzą jako dodatek do domowego bigosu.

Koniec świąt oznacza zwykle nie tylko powrót do pracy, ale i dylemat pod tytułem "co zrobić z całym tym jedzeniem?". Zalegające w lodówce resztki mogą niektórym spędzać sen z powiek. Okazuje się jednak, że poświątecznych przysmaków nie trzeba od razu wyrzucać do śmietnika. Z pozostałej sałatki jarzynowej zrobimy np. zapiekaną tartę lub kotlety warzywne, a z wędliny - pyszny i aromatyczny bigos.

Zobacz wideo

Co zrobić z szynką po świętach? Wielkanocne mięso doskonale sprawdzi się w bigosie

Bigos kojarzy nam się zwykle ze świętami Bożego Narodzenia. Narodowy przysmak można jednak przygotować na okrągło, przez cały rok. Mało kto wie, że smakuje wręcz idealnie, kiedy zrobimy go na bazie wielkanocnych wędlin i kiełbas. Z takimi dodatkami jest jeszcze bardziej pachnący i smakowity.

Składniki:

  • wędliny wielkanocne,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 1 duża cebula,
  • 1 główka czosnku,
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
  • kilka liści laurowych,
  • garść ziaren ziela angielskiego,
  • garść ziaren pieprzu czarnego,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól,
  • pieprz.

Bigos z wędliny świątecznej. Sposób przygotowania

Zacznij od umieszczenia kapusty w garnku. W dalszej kolejności zalej ją wodą i dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj całość na małym ogniu przez godzinę, po czym zdejmij bigos z ognia i odstaw do ostudzenia na całą noc. 

Następnego dnia wstaw danie z powrotem na palnik i gotuj je przez ok. 40 minut. Resztki świątecznych wędlin i kiełbas pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem. W kolejnym kroku dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażaj wszystkie składniki, aż cebulka się zeszkli, a mięso zarumieni.

Zawartość patelni przełóż do garnka z kapustą. Wlej koncentrat pomidorowy i dopraw całość solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem, papryką oraz miodem. Wymieszaj i gotuj przez kolejny kwadrans. Po tym czasie bigos jest gotowy do podania. Zaserwuj go ze świeżym pieczywem lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.