• Link został skopiowany

Najczęstsze błędy przy robieniu świątecznego majonezu. Czego unikać? Jak uzyskać kremową konsystencję?

Przepis na majonez domowy bazuje na kilku składnikach, które zazwyczaj mamy w domu. Czasem wychodzi zbyt rzadki, a czasem się zwarzy. Nie trzeba się jednak zrażać po pierwszym niepowodzeniu. Warto wiedzieć, gdzie szukać błędów i jak ich unikać. Jeśli opanujesz technikę robienia najlepszego majonezu domowej roboty, prawdopodobnie nigdy już nie zwrócisz uwagi na sklepowego gotowca.
Domowy majonez
Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl

Niektórzy używają go na co dzień, ale w wielu domach pojawia się jedynie od święta. Majonez - to produkt, który w okresie przedświątecznym znika z półek sklepowych w mgnieniu oka. Domowy majonez to świetna alternatywa dla tych, które możemy znaleźć w marketach. Aby miał idealną konsystencję, warto zadbać m.in. o właściwe proporcje składników oraz technikę przygotowywania. Zbyt szybkie dolewanie oleju może sprawić, że majonez się zwarzy, a użycie oliwy z oliwek zamiast oleju niekorzystnie wpłynie na jego smak.    

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret

Przepis na majonez domowy: przygotuj niezbędne składniki 

Jest to produkt o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni, dlatego przepis na majonez domowy zawsze warto mieć w zanadrzu. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1-2 łyżki octu
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku  

Majonez domowy - przepis krok po kroku. Postępuj zgodnie z instrukcją 

Dokładne trzymanie się receptury to klucz do sukcesu, jeżeli zależy nam na tym, aby przygotować idealny majonez domowy na święta. Przepis krok po kroku jest następujący:

  • W misce umieszczamy żółtko, musztardę, ocet, sól i pieprz
  • Składniki dokładnie mieszamy
  • Zaczynamy miksować, stopniowo dodając olej
  • Gdy majonez będzie idealnie kremowy i gęsty, przerywamy miksowanie
  • Doprawiamy solą i pieprzem, a w razie potrzeby dodajemy więcej octu (opcjonalnie soku z cytryny)

Jak zrobić majonez domowy? Tych błędów unikaj

Poniżej kilka istotnych wskazówek, dzięki którym dowiesz się, jak zrobić majonez domowy o idealnej konsystencji i smaku

  • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - jajko należy wyciągnąć wcześniej z lodówki
  • olej należy dodawać stopniowo - na początku kropla po kropli, a gdy masa zacznie gęstnieć, dodajemy go ciągłym strumieniem
  • zbyt szybkie dolewanie oleju (zwłaszcza na początku) zwiększa ryzyko zwarzenia majonezu
  • do przygotowania domowego majonezu najlepiej użyć oleju roślinnego o neutralnym smaku (słonecznikowy lub rzepakowy)
  • majonez można przygotować w mikserze lub blenderze - ważne, aby utrzymywać wysokie lub średnie obroty
  • na niewłaściwą konsystencję majonezu może wpływać zbyt mała ilość kwasu (np. ocet lub sok z cytryny), który jest niezbędny do procesu emulgowania 

Jak zagęścić majonez domowy? 

Czasem może się zdarzyć, że mimo trzymania się najważniejszych reguł dotyczących przygotowania, majonez wyjdzie zbyt rzadki. Przyczyną takiego stanu rzeczy są najczęściej błędne proporcje.

Jak zagęścić majonez domowy? Do tego celu można użyć np. musztardy. Dodajemy ją stopniowo, miksując do momentu, aż majonez zgęstnieje. Czasem majonez jest za rzadki, bo ma za mało oleju. Jeżeli nie jest rozwarstwiony, a jedynie płynny, to należy kontynuować dodawanie oleju, nie zaprzestając miksowania. 

Zobacz też: Która śmietana ubije się na sztywno 30 czy 36%? Dlaczego domowa bita śmietana nie wychodzi?

Majonez domowej roboty - co zrobić, gdy się zwarzy?

Zbyt płynna konsystencja to jedno, a czasem nasz majonez domowej roboty po prostu się zwarzy. Jeżeli się tak stanie, można spróbować uratować go, dodając niewielką ilość wrzątku. Trzeba to jednak robić ostrożnie i stopniowo, aby majonez nie stał się zbyt rzadki. 

Domowy majonez: fit czy nie? Porównanie z produktem sklepowym 

Który produkt jest mniej kaloryczny? Sklepowy czy domowy majonez? Fit produktem majonez z pewnością nie jest, ponieważ zarówno jeden, jak i drugi ma sporo kalorii. Majonez domowy ma jednak taką przewagę nad sklepowym, że jest przygotowywany w oparciu o jedynie niezbędne składniki. Nie ma w nim konserwantów ani sztucznych dodatków, a ponadto ma bardziej intensywny smak i doskonale komponuje się z wieloma potrawami.

Robisz domowy majonez samodzielnie czy kupujesz w sklepie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: