Niektórzy używają go na co dzień, ale w wielu domach pojawia się jedynie od święta. Majonez - to produkt, który w okresie przedświątecznym znika z półek sklepowych w mgnieniu oka. Domowy majonez to świetna alternatywa dla tych, które możemy znaleźć w marketach. Aby miał idealną konsystencję, warto zadbać m.in. o właściwe proporcje składników oraz technikę przygotowywania. Zbyt szybkie dolewanie oleju może sprawić, że majonez się zwarzy, a użycie oliwy z oliwek zamiast oleju niekorzystnie wpłynie na jego smak.
Jest to produkt o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni, dlatego przepis na majonez domowy zawsze warto mieć w zanadrzu. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Dokładne trzymanie się receptury to klucz do sukcesu, jeżeli zależy nam na tym, aby przygotować idealny majonez domowy na święta. Przepis krok po kroku jest następujący:
Poniżej kilka istotnych wskazówek, dzięki którym dowiesz się, jak zrobić majonez domowy o idealnej konsystencji i smaku:
Czasem może się zdarzyć, że mimo trzymania się najważniejszych reguł dotyczących przygotowania, majonez wyjdzie zbyt rzadki. Przyczyną takiego stanu rzeczy są najczęściej błędne proporcje.
Jak zagęścić majonez domowy? Do tego celu można użyć np. musztardy. Dodajemy ją stopniowo, miksując do momentu, aż majonez zgęstnieje. Czasem majonez jest za rzadki, bo ma za mało oleju. Jeżeli nie jest rozwarstwiony, a jedynie płynny, to należy kontynuować dodawanie oleju, nie zaprzestając miksowania.
Zobacz też: Która śmietana ubije się na sztywno 30 czy 36%? Dlaczego domowa bita śmietana nie wychodzi?
Zbyt płynna konsystencja to jedno, a czasem nasz majonez domowej roboty po prostu się zwarzy. Jeżeli się tak stanie, można spróbować uratować go, dodając niewielką ilość wrzątku. Trzeba to jednak robić ostrożnie i stopniowo, aby majonez nie stał się zbyt rzadki.
Który produkt jest mniej kaloryczny? Sklepowy czy domowy majonez? Fit produktem majonez z pewnością nie jest, ponieważ zarówno jeden, jak i drugi ma sporo kalorii. Majonez domowy ma jednak taką przewagę nad sklepowym, że jest przygotowywany w oparciu o jedynie niezbędne składniki. Nie ma w nim konserwantów ani sztucznych dodatków, a ponadto ma bardziej intensywny smak i doskonale komponuje się z wieloma potrawami.
Robisz domowy majonez samodzielnie czy kupujesz w sklepie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.