Farsz z tuńczyka nie jest tak popularny jak ten przygotowywany w oparciu o wędzonego łososia i nie każdy wie, z jak wyjątkowym smakiem możemy mieć do czynienia. Tuńczyka można łączyć z wieloma dodatkami. Świetnie pasuje do kiszonego ogórka, zaś dodatek marynowanych kaparów sprawia, że przekąska ma słono-kwaśny posmak.
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Jajka faszerowane z tuńczykiem i suszonymi pomidorami - lista składników i przygotowanie
Do przekąski warto dodać suszone pomidory. Jajka faszerowane tuńczykiem mają wówczas ''śródziemnomorski'' posmak i pięknie prezentują się na stole. Do przygotowania przekąski będą potrzebne:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 5 pomidorów w oleju
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
- świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
- Jajka przecinamy wzdłuż na połówki
- Żółtka wyjmujemy i umieszczamy w misce
- Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka oraz pokrojone drobno pomidory
- Dodajemy majonez, sól i pieprz
- Składniki dokładnie mieszamy i faszerujemy połówki jajek
- Układamy na talerzu i dekorujemy świeżą bazylią
Faszerowane jajka tuńczykiem i ogórkiem kiszonym. Jak zrobić najlepszą przystawkę na święta?
Z czym jeszcze dobrze smakują faszerowane jajka? Tuńczykiem i ogórkiem kiszonym na pewno skradniesz podniebienia domowników. Do przygotowania przystawki będą potrzebne:
- 6 jajek
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 ogórki kiszone
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Jajka kroimy na połówki
- Wyjmujemy żółtka i umieszczamy w misce
- Ogórki kroimy w drobną kostkę
- Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce z żółtkami
- Dokładnie mieszamy i doprawiamy
- Faszerujemy jajka i dekorujemy świeżą pietruszką
Jaja faszerowane tuńczykiem i kaparami - wersja słono-kwaśna dla smakoszy
Jeśli chcemy, aby jaja faszerowane tuńczykiem, miały bardziej wyrazisty smak, to warto dodać marynowane kapary. Poniżej dokładna lista składników:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka tuńczyk w sosie własnym
- 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
- Jajka kroimy na połówki
- Żółtko umieszczamy w misce
- Dodajemy posiekane kapary, odsączonego z zalewy tuńczyka i pozostałe składniki
- Mieszamy dokładnie i doprawiamy według uznania
- Nakładamy farsz na połówki jajek
Zobacz też: Co dodać do sosu tatarskiego, żeby był jeszcze lepszy? Lista jest długa
Jajka faszerowane - tuńczyk w połączeniu z awokado. Przepis, który skradnie serca domowników
Jaki jest inny sposób na smakowite jajka faszerowane? Tuńczyk z awokado to kolejne nietypowe połączenie, które można przygotować z następujących składników:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
- świeży koperek do dekoracji
Przygotowanie:
- Jajka kroimy wzdłuż na połówki
- Żółtka umieszczamy w misce
- Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka
- Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem
- Dodajemy do miski wraz z pozostałymi składnikami
- Dokładnie mieszamy i przyprawiamy
- Farsz nakładamy na połówki jajek i dekorujemy świeżym koperkiem.
Jakie jajka faszerowane lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.