• Link został skopiowany

Nie pieczarka i nie łosoś. Inna ryba z kiszonym ogórkiem tworzy eksplozję smaku w faszerowanych jajkach

Jajka faszerowane z rybą to przekąska, którą można serwować zarówno na co dzień, jak i od święta. Charakterystyczny smak ryby przełamują dodatki. Dzięki nim przystawka jest różnorodna i z pewnością zaspokoi nawet najbardziej wybredne kubki smakowe.
Jajka faszerowane tuńczykiem: przepis, który warto znać. Zdjęcie ilustracyjne
istock / nobtis

Farsz z tuńczyka nie jest tak popularny jak ten przygotowywany w oparciu o wędzonego łososia i nie każdy wie, z jak wyjątkowym smakiem możemy mieć do czynienia. Tuńczyka można łączyć z wieloma dodatkami. Świetnie pasuje do kiszonego ogórka, zaś dodatek marynowanych kaparów sprawia, że przekąska ma słono-kwaśny posmak.  

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Jajka faszerowane z tuńczykiem i suszonymi pomidorami - lista składników i przygotowanie

Do przekąski warto dodać suszone pomidory. Jajka faszerowane tuńczykiem mają wówczas ''śródziemnomorski'' posmak i pięknie prezentują się na stole. Do przygotowania przekąski będą potrzebne:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 5 pomidorów w oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża bazylia do dekoracji 

Przygotowanie:

  • Jajka przecinamy wzdłuż na połówki
  • Żółtka wyjmujemy i umieszczamy w misce
  • Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka oraz pokrojone drobno pomidory
  • Dodajemy majonez, sól i pieprz
  • Składniki dokładnie mieszamy i faszerujemy połówki jajek
  • Układamy na talerzu i dekorujemy świeżą bazylią

Faszerowane jajka tuńczykiem i ogórkiem kiszonym. Jak zrobić najlepszą przystawkę na święta?

Z czym jeszcze dobrze smakują faszerowane jajka? Tuńczykiem i ogórkiem kiszonym na pewno skradniesz podniebienia domowników. Do przygotowania przystawki będą potrzebne:

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 ogórki kiszone
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do dekoracji 

Przygotowanie:

  • Jajka kroimy na połówki
  • Wyjmujemy żółtka i umieszczamy w misce
  • Ogórki kroimy w drobną kostkę
  • Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce z żółtkami   
  • Dokładnie mieszamy i doprawiamy
  • Faszerujemy jajka i dekorujemy świeżą pietruszką 

Jaja faszerowane tuńczykiem i kaparami - wersja słono-kwaśna dla smakoszy

Jeśli chcemy, aby jaja faszerowane tuńczykiem, miały bardziej wyrazisty smak, to warto dodać marynowane kapary. Poniżej dokładna lista składników:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka tuńczyk w sosie własnym
  • 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 

Przygotowanie:

  • Jajka kroimy na połówki
  • Żółtko umieszczamy w misce
  • Dodajemy posiekane kapary, odsączonego z zalewy tuńczyka i pozostałe składniki
  • Mieszamy dokładnie i doprawiamy według uznania
  • Nakładamy farsz na połówki jajek 

Zobacz też: Co dodać do sosu tatarskiego, żeby był jeszcze lepszy? Lista jest długa

Jajka faszerowane - tuńczyk w połączeniu z awokado. Przepis, który skradnie serca domowników

Jaki jest inny sposób na smakowite jajka faszerowane? Tuńczyk z awokado to kolejne nietypowe połączenie, które można przygotować z następujących składników:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • świeży koperek do dekoracji 

Przygotowanie:

  • Jajka kroimy wzdłuż na połówki
  • Żółtka umieszczamy w misce
  • Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka
  • Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem
  • Dodajemy do miski wraz z pozostałymi składnikami
  • Dokładnie mieszamy i przyprawiamy
  • Farsz nakładamy na połówki jajek i dekorujemy świeżym koperkiem.

Jakie jajka faszerowane lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: