• Link został skopiowany

Jajka faszerowane w skorupkach, które znikają w mig! Goście nie poprzestaną na 1 sztuce

Jajka faszerowane w skorupkach to alternatywa wobec tradycyjnej przekąski serwowanej na wielkanocnym stole. Może się wydawać, że jej przygotowanie jest trudne i czasochłonne, ale nic bardziej mylnego. Wystarczy kilka prostych kroków, aby wyczarować coś bardzo smakowitego i nieoczywistego.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock / Kimberly Shakar

Są takie dania, które przygotowuje się zazwyczaj raz w roku w okresie świątecznym. Jednym z nich są jajka faszerowane w skorupkach. W odróżnieniu od tradycyjnej wersji przekąski, tu nadziewamy skorupki, a nie białko. Jajka obtaczamy w bułce tartej, a następnie trafiają na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Farsz można dowolnie urozmaicać, dzięki czemu smak przekąski za każdym razem może być nieco inny. 

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Przepis na jajka faszerowane w skorupkach - od czego zacząć? Lista potrzebnych składników

Do przygotowania przepisu na jajka faszerowane w skorupkach będą nam potrzebne następujące składniki:

  • 6 jajek
  • mały pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki miękkiego masła 
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku 

Jajka faszerowane w skorupkach - przepis na smakowitą przekąskę. Jak przygotować takie jajka?

Zaczynamy od - można powiedzieć - najtrudniejszego etapu, czyli przygotowania ugotowanych jajek pod jajka faszerowane. W skorupkach czy w wersji tradycyjnej - jajka muszą być przepołowione, a do tego celu należy użyć cienkiego i ostrego noża.

Ugotowane i przestudzone jajka kroimy wzdłuż na dwie części. Nie przejmujemy się, jeśli przy linii cięcia skorupka nie jest idealnie gładka. Taki efekt jest wręcz niemożliwy do uzyskania, bo zawsze powstaną nierówności, które zresztą nie mają żadnego znaczenia dla efektu końcowego dania.  

 Zobacz też: Czarna babka skradnie show w święta. Piaskowa i jogurtowa nie mają do niej podjazdu

Jaja faszerowane w skorupkach - w jaki sposób robimy nadzienie?

Farsz na jaja faszerowane w skorupkach przygotowujemy zgodnie z poniższą instrukcją:

  • Z przekrojonych jajek za pomocą małej łyżeczki wyjmujemy białko i żółtko i wrzucamy do miski
  • Dokładnie rozdrabniamy widelcem
  • Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i łyżkę masła
  • Farsz doprawiamy solą i pieprzem
  • Składniki bardzo dokładnie mieszamy
  • Nadziewamy skorupki po jajkach
  • Obtaczamy jajka w bułce tartej (od strony farszu)
  • Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło
  • Układamy jajka farszem do dołu i smażymy przez 3 minuty (w międzyczasie można ostrożnie obrócić jajka od strony skorupki, ale nie jest to konieczne)
  • Jajka wyjmujemy z patelni i układamy na talerzu 

Jajka faszerowane w skorupce. Co warto wiedzieć o przepisie?

Przygotowanie jest bardzo proste, dlatego jajka faszerowane w skorupce to przepis idealny, jeśli chcemy zrobić coś, co będzie smakowało i pięknie wyglądało na stole. 

  • przekąska najlepiej smakuje na ciepło
  • jajka można przygotować dzień wcześniej, a bezpośrednio przed podaniem obtoczyć w bułce tartej i usmażyć
  • do smażenia można wykorzystać masło klarowane lub olej roślinny 
  • farsz można dowolnie modyfikować, np. zamiast masła użyć majonezu lub dodać drobno posiekane pieczarki podsmażone z cebulką
  • przekąska bardzo dobrze smakuje z sosem tatarskim

Które jajka faszerowane lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: