Są takie dania, które przygotowuje się zazwyczaj raz w roku w okresie świątecznym. Jednym z nich są jajka faszerowane w skorupkach. W odróżnieniu od tradycyjnej wersji przekąski, tu nadziewamy skorupki, a nie białko. Jajka obtaczamy w bułce tartej, a następnie trafiają na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Farsz można dowolnie urozmaicać, dzięki czemu smak przekąski za każdym razem może być nieco inny.
Do przygotowania przepisu na jajka faszerowane w skorupkach będą nam potrzebne następujące składniki:
Zaczynamy od - można powiedzieć - najtrudniejszego etapu, czyli przygotowania ugotowanych jajek pod jajka faszerowane. W skorupkach czy w wersji tradycyjnej - jajka muszą być przepołowione, a do tego celu należy użyć cienkiego i ostrego noża.
Ugotowane i przestudzone jajka kroimy wzdłuż na dwie części. Nie przejmujemy się, jeśli przy linii cięcia skorupka nie jest idealnie gładka. Taki efekt jest wręcz niemożliwy do uzyskania, bo zawsze powstaną nierówności, które zresztą nie mają żadnego znaczenia dla efektu końcowego dania.
Zobacz też: Czarna babka skradnie show w święta. Piaskowa i jogurtowa nie mają do niej podjazdu
Farsz na jaja faszerowane w skorupkach przygotowujemy zgodnie z poniższą instrukcją:
Przygotowanie jest bardzo proste, dlatego jajka faszerowane w skorupce to przepis idealny, jeśli chcemy zrobić coś, co będzie smakowało i pięknie wyglądało na stole.
Które jajka faszerowane lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.