Przygotowanie idealnego chrzanu tartego to sztuka. Choć w sklepach możemy bez problemu dostać gotowy produkt, to żaden nie jest w stanie podrobić tego, który zrobimy samodzielnie. Zajmuje to tylko chwilę, a domowy chrzan w słoiku zachowuje świeżość przez kilka tygodni. Smak chrzanu można złagodzić poprzez dodanie większej ilości śmietany lub tartego jabłka.
W domach, w których przygotowuje się samodzielnie chrzan na Wielkanoc, z reguły czuć charakterystyczny zapach. Niektórzy twierdzą, że opary unoszące się w powietrzu podczas tarcia chrzanu są drażniące, inni z kolei doceniają ten ostry zapach, który potrafi zdziałać cuda na zatkany nos. W przypadku pierwszej grupy osób, należałoby rozważyć tarcie chrzanu na zewnątrz, a jeżeli nie jest to możliwe - zadbać o odpowiednią wentylację w pomieszczeniu. Bo z przygotowania domowego chrzanu w słoiku na pewno nie warto rezygnować. Samodzielnie zrobiony ma dużo zalet:
Samodzielne przygotowanie specjałów na świąteczny stół to powód do satysfakcji, ale nie każdy wie, jak zrobić chrzan na Wielkanoc, aby jego smak i konsystencja była doskonała. Kluczową rolę odgrywa tu wybór produktu bazowego. Na co warto zwrócić uwagę?
Warto znać sprawdzone triki, które uświetniają znane przepisy. Na chrzan wielkanocny, a dokładniej - jego ostrość, bardzo dobrze działa zimna woda. Przed przystąpieniem do pracy warto namoczyć obrany ze skórki chrzan przez kilka godzin, a następnie dokładnie go osuszyć, np. za pomocą ręcznika papierowego. Zimna woda sprawia, że chrzan staje się łagodniejszy.
Pora dowiedzieć się, jak się robi chrzan wielkanocny idealny do dań i przystawek świątecznych. Do jego przygotowania będą potrzebne:
Jak wygląda szczegółowa receptura na idealny chrzan wielkanocny? Przepis zaczynamy od namoczenia chrzanu w zimnej wodzie (można dodać kostki lodu, aby spotęgować efekt). Kolejne kroki przedstawiają się następująco:
Robisz chrzan sama / sam czy kupujesz gotowy? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.