• Link został skopiowany

Trik z zimną wodą działa na chrzan w niewiarygodny sposób. Coś dla smakoszy

Chrzan to warzywo, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zgodnie z tradycją chrześcijańską, symbolizuje on siłę fizyczną, witalność i krzepę, a jego pełen goryczy smak doskonale komponuje się z potrawami wielkanocnymi. Tarty chrzan dodajemy do żurku lub barszczu białego, który jemy na śniadanie w Wielką Niedzielę. Dekorujemy nim także jajka i spożywamy z wędlinami. Jak zrobić dobry chrzan wielkanocny?
Chrzan w słoiku (zdjęcie ilustracyjne)
Liudmila Chernetska / iStock

Przygotowanie idealnego chrzanu tartego to sztuka. Choć w sklepach możemy bez problemu dostać gotowy produkt, to żaden nie jest w stanie podrobić tego, który zrobimy samodzielnie. Zajmuje to tylko chwilę, a domowy chrzan w słoiku zachowuje świeżość przez kilka tygodni. Smak chrzanu można złagodzić poprzez dodanie większej ilości śmietany lub tartego jabłka.  

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Chrzan na Wielkanoc - dlaczego warto go zrobić samodzielnie?

W domach, w których przygotowuje się samodzielnie chrzan na Wielkanoc, z reguły czuć charakterystyczny zapach. Niektórzy twierdzą, że opary unoszące się w powietrzu podczas tarcia chrzanu są drażniące, inni z kolei doceniają ten ostry zapach, który potrafi zdziałać cuda na zatkany nos. W przypadku pierwszej grupy osób, należałoby rozważyć tarcie chrzanu na zewnątrz, a jeżeli nie jest to możliwe - zadbać o odpowiednią wentylację w pomieszczeniu. Bo z przygotowania domowego chrzanu w słoiku na pewno nie warto rezygnować. Samodzielnie zrobiony ma dużo zalet:

  • jego smak jest bardziej intensywny
  • możemy kontrolować ostrość naszego wyrobu
  • receptura opiera się na naturalnych składnikach
  • w domowym chrzanie brak jest konserwantów i ulepszaczy smaku 

Jak zrobić chrzan na Wielkanoc? Zwróć uwagę na jakość produktu 

Samodzielne przygotowanie specjałów na świąteczny stół to powód do satysfakcji, ale nie każdy wie, jak zrobić chrzan na Wielkanoc, aby jego smak i konsystencja była doskonała. Kluczową rolę odgrywa tu wybór produktu bazowego. Na co warto zwrócić uwagę?

  • korzeń chrzanu powinien pochodzić ze sprawdzonego źródła
  • warto zadbać o to, aby korzeń nie był ani zbyt duży (może być łykowaty), ani zbyt mały (trudno go będzie obierać)
  • chrzan powinien być jędrny i świeży - jego smak będzie bardziej intensywny
  • należy wybrać korzeń pozbawiony plam i uszkodzeń, bo może to świadczyć o złej jakości 

Przepisy na chrzan wielkanocny. Wypróbuj te sprawdzone patenty

Warto znać sprawdzone triki, które uświetniają znane przepisy. Na chrzan wielkanocny, a dokładniej - jego ostrość, bardzo dobrze działa zimna woda. Przed przystąpieniem do pracy warto namoczyć obrany ze skórki chrzan przez kilka godzin, a następnie dokładnie go osuszyć, np. za pomocą ręcznika papierowego. Zimna woda sprawia, że chrzan staje się łagodniejszy. 

Jak się robi chrzan wielkanocny? Przygotuj potrzebne składniki

Pora dowiedzieć się, jak się robi chrzan wielkanocny idealny do dań i przystawek świątecznych. Do jego przygotowania będą potrzebne:

  • 2 korzenie świeżego chrzanu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • kwaśna śmietana lub kawałek kwaśnego jabłka (bezpośrednio przed podaniem, dla złagodzenia ostrego smaku)

Chrzan wielkanocny - przepisy na domowy wyrób krok po kroku 

Jak wygląda szczegółowa receptura na idealny chrzan wielkanocny? Przepis zaczynamy od namoczenia chrzanu w zimnej wodzie (można dodać kostki lodu, aby spotęgować efekt). Kolejne kroki przedstawiają się następująco:

  • Chrzan ścieramy na tarce o drobnych oczkach
  • Mieszamy go z sokiem z cytryny (zapobiega ściemnianiu chrzanu)
  • Doprawiamy solą i cukrem
  • Mieszamy bardzo dokładnie
  • Przekładamy do słoika, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki 
  • Przed podaniem sprawdzamy smak chrzanu i dodajemy kwaśną śmietanę lub tarte jabłko w ilości odpowiadającej indywidualnym upodobaniom dotyczącym stopnia ostrości. 

Robisz chrzan sama / sam czy kupujesz gotowy? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: