Są takie dania, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Podstawą świątecznych potraw są oczywiście jajka, które serwujemy pod różnymi postaciami. Na obiad proponujemy jajka w sosie chrzanowym na ciepło. Podane z purée ziemniaczanym smakują naprawdę wybornie. Stopień ostrości sosu dostosowujemy do własnych upodobań.
To danie jest znane od bardzo dawna. Kiedyś jajka w sosie chrzanowym do obiadu serwowano w zastępstwie potraw mięsnych. Połówki ugotowanych jajek zanurzone w sosie chrzanowym podawane były z młodymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym. Co ważne, to danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Oto potrzebne składniki:
To danie obiadowe można przygotować na ostatnią chwilę, bo receptura jest bardzo prosta. Jajka w sosie chrzanowym na ciepło robimy zgodnie z poniższą instrukcją:
W czasie przygotowywania sosu chrzanowego gotujemy jajka i ziemniaki. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w połówki lub ćwiartki. My proponujemy podawać jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami purée. Jak je zrobić?
Purée rozkładamy na talerzach, a następnie układamy jajka i polewamy je sosem chrzanowym. Danie gotowe.
Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to must have na święta. Najlepiej smakuje z dodatkiem specyficznej cebuli
Jeśli chcielibyśmy, aby nasze danie miało bardziej złożony aromat i głębszy smak, to możemy dodać także odrobinę musztardy. Tak przygotowane jajka w sosie musztardowo-chrzanowym mają bardziej kremową konsystencję. Musztarda wzbogaca smak potrawy, nadając jej delikatnie kwaskowej nuty.
Osoby, które nie są przekonane do wersji obiadowej dania, mogą postawić na jajka w sosie chrzanowym na zimno. Jako przystawka smakuje równie dobrze. Świetnie pasuje do wędlin, wielkanocnych sałatek i świeżego pieczywa.
Lubisz jajka w sosie chrzanowym? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.