• Link został skopiowany

Stary przepis na jajka w sosie chrzanowym. Dobry pomysł na świąteczny obiad lub przystawkę

Jajka w sosie chrzanowym to danie, które wiele osób zna z okresu dzieciństwa. Szkolne stołówki często serwowały je na obiad i niektórzy podchodzą do tej potrawy z wielkim sentymentem. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis jest banalnie prosty.
Jajka w sosie chrzanowym
Fot. Abraham, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Są takie dania, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Podstawą świątecznych potraw są oczywiście jajka, które serwujemy pod różnymi postaciami. Na obiad proponujemy jajka w sosie chrzanowym na ciepło. Podane z purée ziemniaczanym smakują naprawdę wybornie. Stopień ostrości sosu dostosowujemy do własnych upodobań. 

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Jajka w sosie chrzanowym do obiadu - danie jak za dawnych lat. Lista składników 

To danie jest znane od bardzo dawna. Kiedyś jajka w sosie chrzanowym do obiadu serwowano w zastępstwie potraw mięsnych. Połówki ugotowanych jajek zanurzone w sosie chrzanowym podawane były z młodymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym. Co ważne, to danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Oto potrzebne składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 5 jajek
  • 500 ml zimnego bulionu (może być woda)
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki masła
  • 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoika
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 3 łyżki śmietany kremówki lub masła
  • sól, pieprz (najlepiej biały)

Jajka w sosie chrzanowym na ciepło. Jak przygotować to proste danie? 

To danie obiadowe można przygotować na ostatnią chwilę, bo receptura jest bardzo prosta. Jajka w sosie chrzanowym na ciepło robimy zgodnie z poniższą instrukcją:

  • W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła
  • Dodajemy mąkę i mieszamy energicznie
  • Wlewamy bulion lub wodę, kontynuując mieszanie
  • Zagotowujemy
  • Dodajemy chrzan ze słoika (najlepiej stopniowo, aby kontrolować stopień ostrości sosu)
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Dodajemy kwaśną śmietanę i gotujemy jeszcze przez chwilę 

Jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami. Danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu 

W czasie przygotowywania sosu chrzanowego gotujemy jajka i ziemniaki. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w połówki lub ćwiartki. My proponujemy podawać jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami purée. Jak je zrobić?

  • ugotowane ziemniaki przecedzamy
  • do gorących ziemniaków dodajemy słodką śmietankę lub masło
  • blendujemy na gładką masę
  • doprawiamy według uznania solą i pieprzem  

Purée rozkładamy na talerzach, a następnie układamy jajka i polewamy je sosem chrzanowym. Danie gotowe. 

Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to must have na święta. Najlepiej smakuje z dodatkiem specyficznej cebuli

Jajka w sosie musztardowo-chrzanowym. Podkręć smak dania 

Jeśli chcielibyśmy, aby nasze danie miało bardziej złożony aromat i głębszy smak, to możemy dodać także odrobinę musztardy. Tak przygotowane jajka w sosie musztardowo-chrzanowym mają bardziej kremową konsystencję. Musztarda wzbogaca smak potrawy, nadając jej delikatnie kwaskowej nuty. 

Jajka w sosie chrzanowym na zimno jako przystawka na świąteczny stół 

Osoby, które nie są przekonane do wersji obiadowej dania, mogą postawić na jajka w sosie chrzanowym na zimno. Jako przystawka smakuje równie dobrze. Świetnie pasuje do wędlin, wielkanocnych sałatek i świeżego pieczywa.

Lubisz jajka w sosie chrzanowym? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: