• Link został skopiowany

Wiosenno-świąteczne ciasto, którego smak trzeba po prostu poznać. Lepsze niż wszystkie babki i mazurki

W wielu domach w okresie świątecznym na stołach króluje to ciasto. Wielkanocne specjały skradają serca i podniebienia, a czasem wystarczy bardzo niewiele, aby jeszcze bardziej podkręcić ich smak. Dowiedz się, jak zrobić deser, którym zachwycisz swoich bliskich.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Na Wielkanoc najczęściej pieczemy babki i mazurki, ale równie dobrym wyborem jest ciasto marchewkowe. Przygotowuje się je bardzo szybko. Słodycz marchewki przełamujemy chrupiącymi orzechami, a dodatek masła orzechowego do ciasta sprawia, że deser jest jeszcze bardziej wilgotny i przyjemny w smaku.

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Ciasto marchewkowe na wielkanocny stół. Przygotuj potrzebne składniki 

Jeśli szukasz pomysłu na smakowity wiosenny deser na święta, to doskonałym  wyborem jest ciasto marchewkowe. Jest słodkie, ma przyjemnie wilgotną konsystencję i smak, który po prostu trzeba poznać. Deser przygotujesz z następujących składników:

  • 300 g marchewki
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 150 g oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3-4 łyżki masła orzechowego
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • odrobina soli 

Ciasto marchewkowe - przepisy, które trzeba wypróbować na Wielkanoc. Przygotowanie jest bajecznie proste

Łatwość przygotowania to coś, co z pewnością wyróżnia ciasto marchewkowe. Przepis przygotujesz w następujący sposób:

  • Marchewki obieramy i ścieramy na tarce
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną sól oraz cynamon (opcjonalnie)
  • Do drugiej miski wbijamy jajka
  • Dodajemy cukier i ubijamy
  • Delikatnie wlewamy olej, nie przerywając miksowania
  • Dodajemy startą marchewkę i masło orzechowe
  • Łączymy suche i mokre składniki
  • Dodajemy drobno posiekane orzechy i całość dokładnie mieszamy 

Zobacz też: Jajka faszerowane awokado z mięsnym dodatkiem. Teściowa chciała mi zapłacić za ten przepis

Ciasto marchewkowe - przepis. Jak piec deser? 

W dalszej kolejności przygotowujemy foremkę na nasze ciasto marchewkowe. Przepis zakłada pieczenie w keksówce, dzięki której łatwo porcjować ciasto. 

  • ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut (do suchego patyczka)
  • ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy
  • deser wyjmujemy z formy i dekorujemy 

Przepis na ciasto marchewkowe - jak udekorować deser?

Ciasto nadaje się do spożycia bezpośrednio po ostygnięciu, ale jeśli zależy nam na tym, aby pięknie prezentowało się na stole, warto je udekorować. Powyższy przepis na ciasto marchewkowe można dowolnie modyfikować, jeśli chodzi o kwestię wizualną, a przy okazji - także smakową.

Do dekoracji najczęściej używana jest masa z serka kremowego, a jeśli chcemy, aby nasz deser miał jeszcze bardziej wielkanocny wydźwięk, to można użyć np. marchewek z masy cukrowej i kolorowych jajeczek. Ciasto można polać także rozpuszczoną czekoladą i posypać drobno siekanymi orzechami ziemnymi lub migdałami.

Które ciasto świąteczne lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: