Na Wielkanoc najczęściej pieczemy babki i mazurki, ale równie dobrym wyborem jest ciasto marchewkowe. Przygotowuje się je bardzo szybko. Słodycz marchewki przełamujemy chrupiącymi orzechami, a dodatek masła orzechowego do ciasta sprawia, że deser jest jeszcze bardziej wilgotny i przyjemny w smaku.
Jeśli szukasz pomysłu na smakowity wiosenny deser na święta, to doskonałym wyborem jest ciasto marchewkowe. Jest słodkie, ma przyjemnie wilgotną konsystencję i smak, który po prostu trzeba poznać. Deser przygotujesz z następujących składników:
Łatwość przygotowania to coś, co z pewnością wyróżnia ciasto marchewkowe. Przepis przygotujesz w następujący sposób:
Zobacz też: Jajka faszerowane awokado z mięsnym dodatkiem. Teściowa chciała mi zapłacić za ten przepis
W dalszej kolejności przygotowujemy foremkę na nasze ciasto marchewkowe. Przepis zakłada pieczenie w keksówce, dzięki której łatwo porcjować ciasto.
Ciasto nadaje się do spożycia bezpośrednio po ostygnięciu, ale jeśli zależy nam na tym, aby pięknie prezentowało się na stole, warto je udekorować. Powyższy przepis na ciasto marchewkowe można dowolnie modyfikować, jeśli chodzi o kwestię wizualną, a przy okazji - także smakową.
Do dekoracji najczęściej używana jest masa z serka kremowego, a jeśli chcemy, aby nasz deser miał jeszcze bardziej wielkanocny wydźwięk, to można użyć np. marchewek z masy cukrowej i kolorowych jajeczek. Ciasto można polać także rozpuszczoną czekoladą i posypać drobno siekanymi orzechami ziemnymi lub migdałami.
Które ciasto świąteczne lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.