Wielkanocna babka cytrynowa to idealna propozycja dla osób, które kochają orzeźwiające smaki i intensywne aromaty. Za przyjemną wilgotność ciasta odpowiada m.in. olej i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Deser idealnie pasuje do herbaty i na pewno będzie się pięknie prezentował na świątecznym stole.
Każdy ją zna, ale nie każdy próbował upiec ją samodzielnie. Mało doświadczeni kucharze najczęściej obawiają się, że ich babka cytrynowa wielkanocna nie wyrośnie lub nie będzie miała odpowiedniej konsystencji. Najwyższa pora odważyć się na nowy wypiek. Zaczynamy od listy składników:
Zobacz też: Co dodać do sosu tatarskiego, żeby był jeszcze lepszy? Lista jest długa
Deser przygotowany z powyższych składników wyróżnia się wilgotną konsystencją i puszystym wnętrzem. W jaki sposób powstaje smakowita babka wielkanocna? Przepis cytrynowy jest doskonały dla smakoszy tego klasycznego świątecznego i wiosennego ciasta. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:
Aby spotęgować intensywnie cytrynowy smak naszego deseru, warto do ciasta dodać także skórkę z owocu. W takim wydaniu nasza wielkanocna babka cytrynowa ma bardziej wyrazisty aromat. Cytrynę należy sparzyć i dokładnie wyszorować, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Skórkę dodajemy do masy jako ostatni składnik i dokładnie mieszamy.
Ten świąteczny deser ma charakterystyczny kształt, który zawdzięcza specjalnej formie. Zanim wlejemy ciasto, formę należy posmarować olejem i wysypać, np. kaszą manną. Dzięki temu nasza cytrynowa babka wielkanocna z łatwością odejdzie od formy po upieczeniu. Poniżej wskazówki dotyczące pieczenia:
Które ciasto wielkanocne lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.