• Link został skopiowany

Przepis dla tych, którzy boją się, że ich babka nie wyrośnie. Sukces gwarantowany

Deserem, który króluje na większości świątecznych stołów, jest babka wielkanocna. Wypiek przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Środek jest miękki i rozpływa się w ustach. Wierzch ciasta można dowolnie udekorować, aby jeszcze bardziej podkreślić jego wielkanocny charakter.
Babka cytrynowa (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Adrianna Bochenek / Agencja Wyborcza.pl

Wielkanocna babka cytrynowa to idealna propozycja dla osób, które kochają orzeźwiające smaki i intensywne aromaty. Za przyjemną wilgotność ciasta odpowiada m.in. olej i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Deser idealnie pasuje do herbaty i na pewno będzie się pięknie prezentował na świątecznym stole.

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Babka cytrynowa wielkanocna. Lista potrzebnych składników

Każdy ją zna, ale nie każdy próbował upiec ją samodzielnie. Mało doświadczeni kucharze najczęściej obawiają się, że ich babka cytrynowa wielkanocna nie wyrośnie lub nie będzie miała odpowiedniej konsystencji. Najwyższa pora odważyć się na nowy wypiek. Zaczynamy od listy składników:

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 200 g cukru białego
  • 190 ml oleju słonecznikowego
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Zobacz też: Co dodać do sosu tatarskiego, żeby był jeszcze lepszy? Lista jest długa

Babka wielkanocna - przepis. To cytrynowa rozkosz dla podniebienia 

Deser przygotowany z powyższych składników wyróżnia się wilgotną konsystencją i puszystym wnętrzem. W jaki sposób powstaje smakowita babka wielkanocna? Przepis cytrynowy jest doskonały dla smakoszy tego klasycznego świątecznego i wiosennego ciasta. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:

  • Jajka wybijamy do miski
  • Dodajemy cukier i szczyptę soli i ubijamy na puszystą masę
  • Do ubitych jajek dodajemy przesianą przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia
  • Dolewamy olej i ponownie miksujemy
  • Na koniec dodajemy sok z cytryny i znów miksujemy 

Wielkanocna babka cytrynowa. Jak wzmocnić jej smak?

Aby spotęgować intensywnie cytrynowy smak naszego deseru, warto do ciasta dodać także skórkę z owocu. W takim wydaniu nasza wielkanocna babka cytrynowa ma bardziej wyrazisty aromat. Cytrynę należy sparzyć i dokładnie wyszorować, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Skórkę dodajemy do masy jako ostatni składnik i dokładnie mieszamy. 

Cytrynowa babka wielkanocna. Pieczenie deseru 

Ten świąteczny deser ma charakterystyczny kształt, który zawdzięcza specjalnej formie. Zanim wlejemy ciasto, formę należy posmarować olejem i wysypać, np. kaszą manną. Dzięki temu nasza cytrynowa babka wielkanocna z łatwością odejdzie od formy po upieczeniu. Poniżej wskazówki dotyczące pieczenia:

  • piekarnik nagrzewamy do 170 stopni
  • czas pieczenia wynosi ok. 45-50 minut
  • po wyjęciu z piekarnika do formy przykładamy talerz lub deskę do krojenia i odwracamy ją, aby wyciągnąć babkę
  • pozostawiamy do ostudzenia i dekorujemy np. posypką z cukru pudru lub lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy 

Które ciasto wielkanocne lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: