Przygotowanie deseru jest bardzo proste. Nie wymaga on pieczenia, bo spód ciasta tworzy warstwa herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową i masę jabłkową z galaretką, a ukoronowaniem deseru jest polewa czekoladowa. Ciasto przechowujemy w lodówce i wyjmujemy na 10 minut przed podaniem, aby czekolada nie kruszyła się podczas krojenia.
Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?
Ciasto bez pieczenia z galaretką. Skompletuj składniki potrzebne do przygotowania spodu
Deser wyróżnia się wspaniałym smakiem i przygotowuje się go w kilka chwil. Spód ciasta bez pieczenia z galaretką, jabłkami i masą budyniową tworzy warstwa herbatników połączonych z masłem. Musi być on dobrze schłodzony, dlatego przygotowanie deseru zaczniemy właśnie od tej warstwy. Będą potrzebne następujące składniki:
- 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 200 g herbatników maślanych
Przygotowanie:
- Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub za pomocą wałka
- Do miski z herbatnikami dodajemy płynne masło i dokładnie łączymy składniki
- Formę do pieczenia o wymiarach 24 × 24 cm wykładamy papierem do pieczenia
- Na dno formy wykładamy warstwę herbatników połączonych z masłem
- Wstawiamy do lodówki do schłodzenia
Ciasto z galaretką i budyniem. Przygotowanie masy budyniowej
W czasie chłodzenia spodu bierzemy się za przygotowanie pierwszej warstwy deseru. Ciasto z galaretką i budyniem ma kilka warstw. Ich smaki dobrze się ze sobą przegryzają i tworzą spójną całość. Poniżej lista składników i instrukcja przygotowania masy z budyniem.
Lista składników:
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie o smaku śmietankowym
- 200 g miękkiego masła
- 5 łyżek cukru
Ponadto:
Przygotowanie:
- Odlewamy pół szklanki mleka i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy
- Pozostałą część mleka przelewamy do rondelka i zagotowujemy
- Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony proszek i mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje
- W mikserze ucieramy miękkie masło
- Stopniowo dodajemy przestudzony budyń
- Gotową masę budyniową wykładamy na schłodzony spód ciasta
- Na wierzchu układamy warstwę herbatników
- Wstawiamy do lodówki na dwie godziny
Zobacz też: Królowa wielkanocnych przystawek może być tylko jedna. Teść i teściowa będą prosić o dokładkę!
Ciasto z jabłkami i galaretką. Jak przygotować masę owocową?
Po tym czasie zabieramy się za zrobienie kolejnej warstwy, która sprawia, że nasze ciasto z jabłkami i galaretką smakuje wyśmienicie. Do jej przygotowania będziesz potrzebować poniższych składników:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 150 ml wrzątku
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy, kroimy i ścieramy na tarce
- Wrzucamy do rondelka i podgrzewamy
- Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku
- Dodajemy do rondelka z jabłkami i dokładnie mieszamy
- Rondelek zdejmujemy z ognia
- Gdy masa lekko stężeje, wykładamy ją na herbatniki i wstawiamy do lodówki
Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową do ciasta. Będą potrzebne:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Czekoladę, śmietankę i cukier umieszczamy w rondelku
- Podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki połączą się ze sobą
- Zdejmujemy z ognia, wykładamy na masie jabłkowej i ponownie wstawiamy do lodówki do schłodzenia
Deser najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu, kiedy wszystkie warstwy stężeją i dobrze się schłodzą.
Które ciasto wielkanocne jest lepsze? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.