• Link został skopiowany

Las na talerzu? Na Wielkanoc robię obłędny deser. Kolor zawdzięcza niecodziennemu dodatkowi

Wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej. Zapomnij o tradycyjnych mazurkach i na święta (lub inną okazję) zrób nietuzinkowy wypiek w zaskakującym kolorze. Nazwa jest nieprzypadkowa. Jak upiec ciasto leśny mech?
Jak upiec ciasto leśny mech?
Leśny mech. Fot. Redakcja

Ciasto leśny mech to ciekawy wypiek, który z pewnością będzie się wyróżniał na stole. Możesz przyrządzić je na nadchodzące święta, jak również urodziny, spotkanie ze znajomymi czy po prostu do kawki. Choć spora ilość szpinaku w przepisie może wzbudzać skrajne emocje, ostateczny efekt przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania. Oczywiście w pozytywnym sensie.

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Z czego robi się leśny mech? Tego będziesz potrzebować

Połączenie słodkiego wypieku ze szpinakiem w pierwszej chwili może zaskakiwać, jednak właśnie dzięki niemu ciasto wychodzi soczyście zielone oraz przyjemnie wilgotne. Co istotne, nie ma wpływu na smak, dlatego możesz użyć go bez obaw. Efekt zdecydowanie wart jest ryzyka. Czego będziesz potrzebować?

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 340 g),
  • szklanka drobnego cukru (ok. 220 g),
  • 4 jajka M,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (95 g),
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 450 g mrożonego, rozdrobionego szpinaku,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 150 ml soku pomarańczowego,
  • 150 ml wody.

Na masę:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 proc. (musi być schłodzona) - ok. 1 i 1/3 szklanki,
  • 250 g serka mascarpone (również schłodzonego),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka żelatyny
  • galaretka cytrynowa,

Do dekoracji: 

  • ulubione owoce, np. maliny, borówki, pestki granatu.

PORADA! Zamiast zamrożonego, możesz również użyć świeżego szpinaku. Różnicy w smaku nie będzie, choć kolor stanie się nieco bardziej intensywny.

Jak upiec ciasto leśny mech?
Jak upiec ciasto leśny mech? Leśny mech. Fot. Grażyna Marks / Agencja Wyborcza.pl

Jak upiec ciasto leśny mech? Tak przygotujesz je krok po kroku

Zacznij od rozmrożenia szpinaku, następnie bardzo dokładnie i porządnie odsącz go z nadmiaru wody. Wrzuć go do miski i zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Gdy skończysz, włącz piekarnik na 180 stopni oraz przygotuj tortownicę. Wystarczy, że wyłożysz ją papierem do pieczenia, niczym nie smaruj.

  1. Do czystej miski przesiej mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj.
  2. W osobnej misce ubij jajka z dodatkiem cukru. Powstała masa powinna być puszysta. Następnie, cały czas miksując, zacznij stopniowo dodawać do niej oleju, szpinaku, a na końcu mąki. Rób to powoli.
  3. Szpinakową masę przelej do tortownicy i włóż do piekarnika na około godzinę, aż z wierzchu nieco się spiecze, a w środku będzie sucho (sprawdź patyczkiem).
  4. Gdy ciasto będzie gotowe, najpierw odkrój z niego przypieczony wierzch, następnie około 1/3 wysokości, którą należy pokruszyć i odłożyć. Wymieszaj wodę z sokiem i nasącz pozostałą w tortownicy resztę (2/3).
  5. Teraz czas na masę. Do miski wlej 200 ml wrzątku, następnie wsyp galaretkę i żelatynę. Wymieszaj do rozpuszczenia. Gdy zacznie tężeć, w osobnej misce zmiksuj razem śmietanę, mascarpone i cukier puder. Połącz z galaretkową masą i wylej ją na nasączone ciasto.
  6. Na masę wysyp pokruszoną część ciasta. Całość włóż do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj ulubionymi owocami. Smacznego!

Lubisz szpinak? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: