• Link został skopiowany

Barszcz biały podaję tylko z tym warzywem. Ciotka od razu zapisała przepis na serwetce

Co dodajemy do barszczu białego? Niektórzy decydują się na tradycyjne dodatki, takie jak jajko czy kiełbasa, a inni stawiają na przykład na ziemniaki. Jedno jest pewne - to właśnie dodatki robią robotę. Jak zrobić barszcz biały? Sprawdź i zapisz przepis.
Barszcz biały
Fot. Archiwum prywatne

Wielkanoc już za chwilę, więc wiele osób szuka sprawdzonych przepisów, dzięki którym zaskoczą rodzinę i przyjaciół. Nie ma co ukrywać, że standardowe potrawy po kilku latach mogą zacząć nudzić, dlatego coraz więcej osób albo wymyśla coś nowego, albo stawia na tradycyjne potrawy w nowej wersji. Tym razem czas na barszcz biały. Z jednym warzywem będzie smakować obłędnie.

Zobacz wideo Znowu to zrobiliśmy. Testujemy świąteczne menu Magdy Gessler

Czy barszcz biały może być z ziemniakami? Jeszcze jak

Przygotowanie barszczu białego powinno zająć ci około jedną godzinę. Proporcje możesz zwiększać, a te podane w przepisie powinny starczyć na 5 porcji.

Składniki:

  • 300 ml zakwasu pszennego;
  • litr bulionu warzywnego;
  • 4 średnie ziemniaki;
  • spora cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 marchewki;
  • 2 korzenie pietruszki;
  • 2 łyżki oleju;
  • średniej wielkości biała kiełbasa;
  • przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka suszonego majeranku, łyżka soli, szczypta pieprzu.
Barszcz biały z ziemniakami
Barszcz biały z ziemniakamiFot. Archiwum prywatne

Jak zrobić barszcz biały? Prosty przepis, któremu każdy podoła

Gotowy barszcz biały warto podać z kleksem z białej śmietany i ugotowanym na twardo jajkiem. Opcjonalnie można też posypać go z wierzchu koperkiem lub pietruszką. Na początek należy przygotować warzywa - obrać je, umyć i pokroić w kosteczkę. Co dalej?

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć cebulę oraz czosnek.
  2. Po kilku minutach dodaj marchew, ziemniaki i pietruszkę. Smaż przez 5 minut, regularnie mieszając.
  3. Zalej warzywa bulionem, dodaj wszystkie przyprawy.
  4. Zagotuj, zmniejsz ogień i odczekaj około 20 minut do miękkości warzyw.
  5. Dodaj pokrojoną białą kiełbasę. Gdy mięso się ugotuje, wlej zakwas i gotuj kolejne kilka minut.
  6. Na koniec wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe. Gotowe!

Czy dodajesz ziemniaki do barszczu białego? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: