Co dodajemy do barszczu białego? Niektórzy decydują się na tradycyjne dodatki, takie jak jajko czy kiełbasa, a inni stawiają na przykład na ziemniaki. Jedno jest pewne - to właśnie dodatki robią robotę. Jak zrobić barszcz biały? Sprawdź i zapisz przepis.
Fot. Archiwum prywatne
REKLAMA
REKLAMA
Wielkanoc już za chwilę, więc wiele osób szuka sprawdzonych przepisów, dzięki którym zaskoczą rodzinę i przyjaciół. Nie ma co ukrywać, że standardowe potrawy po kilku latach mogą zacząć nudzić, dlatego coraz więcej osób albo wymyśla coś nowego, albo stawia na tradycyjne potrawy w nowej wersji. Tym razem czas na barszcz biały. Z jednym warzywem będzie smakować obłędnie.
REKLAMA
Zobacz wideo Znowu to zrobiliśmy. Testujemy świąteczne menu Magdy Gessler
Czy barszcz biały może być z ziemniakami? Jeszcze jak
Przygotowanie barszczu białego powinno zająć ci około jedną godzinę. Proporcje możesz zwiększać, a te podane w przepisie powinny starczyć na 5 porcji.
Składniki:
300 ml zakwasu pszennego;
litr bulionu warzywnego;
4 średnie ziemniaki;
spora cebula;
2 ząbki czosnku;
2 marchewki;
2 korzenie pietruszki;
2 łyżki oleju;
średniej wielkości biała kiełbasa;
przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka suszonego majeranku, łyżka soli, szczypta pieprzu.
Barszcz biały z ziemniakamiFot. Archiwum prywatne
Jak zrobić barszcz biały? Prosty przepis, któremu każdy podoła
Gotowy barszcz biały warto podać z kleksem z białej śmietany i ugotowanym na twardo jajkiem. Opcjonalnie można też posypać go z wierzchu koperkiem lub pietruszką. Na początek należy przygotować warzywa - obrać je, umyć i pokroić w kosteczkę. Co dalej?
Sposób przygotowania:
Rozgrzej olej w garnku i wrzuć cebulę oraz czosnek.
Po kilku minutach dodaj marchew, ziemniaki i pietruszkę. Smaż przez 5 minut, regularnie mieszając.
Zalej warzywa bulionem, dodaj wszystkie przyprawy.
Zagotuj, zmniejsz ogień i odczekaj około 20 minut do miękkości warzyw.
Dodaj pokrojoną białą kiełbasę. Gdy mięso się ugotuje, wlej zakwas i gotuj kolejne kilka minut.
Na koniec wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe. Gotowe!
Czy dodajesz ziemniaki do barszczu białego? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.