Na świątecznym stole królują jajka pod różnymi postaciami. Najczęściej zajadamy się jajkami faszerowanymi lub sałatkami jajecznymi. Ciekawą opcją są również pieczarki faszerowane jajkiem. To wyjątkowe połączenie smaków, które na pewno zawładnie niejednym podniebieniem. Do nadzienia wykorzystujemy świeżą natkę pietruszki i chrupiący boczek, który fajnie przełamuje smak jajek.
Do przygotowania najsmaczniejszych pieczarek faszerowanych jajkiem na Wielkanoc będziemy potrzebować następujących składników:
Na przygotowanie przepisu na pieczarki faszerowane jajkiem i boczkiem nie potrzeba dużo czasu. Sposób zrobienia farszu jest następujący:
Zobacz też: Trik z zimną wodą działa na chrzan w niewiarygodny sposób. Coś dla smakoszy
Przygotowanym farszem nadziewamy grzyby. Jajka w pieczarkach pieczemy w piekarniku, dlatego kapelusze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładamy solidne porcje farszu, a wierzch każdej pieczarki posypujemy bułką tartą. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do momentu, aż bułka z wierzchu się zarumieni (ok. 10 minut).
Przekąska najlepiej smakuje bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, ale pieczarki nadziewane jajkiem można spożywać także po przestygnięciu. W tej wersji również smakują wybornie. Gorącą przystawkę można posypać odrobiną startego sera żółtego - wówczas fajnie rozpuści się on na powierzchni. Pieczarki z jajecznym farszem ciekawie smakują także ze świeżym pieczywem albo polane sosem koperkowym.
Zrobisz pieczarki nadziewane jajkiem? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.