• Link został skopiowany

Ekspresowe pieczarki faszerowane jajkiem, zapieczone w chrupiącej panierce

Pieczarki faszerowane jajkiem to przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grzybowych smaków. Przygotowanie jest naprawdę proste i wystarczy zaledwie kilka chwil, aby stworzyć tę smakowitą przystawkę na wielkanocny stół. Wypróbuj prosty przepis.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Na świątecznym stole królują jajka pod różnymi postaciami. Najczęściej zajadamy się jajkami faszerowanymi lub sałatkami jajecznymi. Ciekawą opcją są również pieczarki faszerowane jajkiem. To wyjątkowe połączenie smaków, które na pewno zawładnie niejednym podniebieniem. Do nadzienia wykorzystujemy świeżą natkę pietruszki i chrupiący boczek, który fajnie przełamuje smak jajek.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret

Pieczarki faszerowane jajkiem na Wielkanoc - przygotuj składniki 

Do przygotowania najsmaczniejszych pieczarek faszerowanych jajkiem na Wielkanoc będziemy potrzebować następujących składników:

  • 14 sztuk pieczarek
  • 5 jajek
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 3 łyżki bułki tartej  

Przepis na pieczarki faszerowane jajkiem - przygotowanie farszu 

Na przygotowanie przepisu na pieczarki faszerowane jajkiem i boczkiem nie potrzeba dużo czasu. Sposób zrobienia farszu jest następujący:

  • Pieczarki oczyszczamy z zabrudzeń, a następnie odcinamy kapelusze od nóżek
  • Nóżki kroimy w drobną kostkę
  • W międzyczasie gotujemy jajka na twardo
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy
  • Boczek kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni, aż stanie się chrupiący
  • Usmażony boczek przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
  • Na patelni, na której smażył się boczek, wykładamy masło i podsmażamy cebulę i czosnek na złocisty kolor
  • Dodajemy posiekane nóżki pieczarek i całość smażymy jeszcze przez chwilę
  • W misce umieszczamy podsmażone nóżki pieczarek z cebulą, pokrojone w drobną kostkę jajka, posiekaną natkę pietruszki i boczek 
  • Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy

Zobacz też: Trik z zimną wodą działa na chrzan w niewiarygodny sposób. Coś dla smakoszy

Jajka w pieczarkach. Jak nadziewać grzyby?

Przygotowanym farszem nadziewamy grzyby. Jajka w pieczarkach pieczemy w piekarniku, dlatego kapelusze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładamy solidne porcje farszu, a wierzch każdej pieczarki posypujemy bułką tartą. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do momentu, aż bułka z wierzchu się zarumieni (ok. 10 minut).

Pieczarki nadziewane jajkiem. Z czym serwować przekąskę? 

Przekąska najlepiej smakuje bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, ale pieczarki nadziewane jajkiem można spożywać także po przestygnięciu. W tej wersji również smakują wybornie. Gorącą przystawkę można posypać odrobiną startego sera żółtego - wówczas fajnie rozpuści się on na powierzchni. Pieczarki z jajecznym farszem ciekawie smakują także ze świeżym pieczywem albo polane sosem koperkowym. 

Zrobisz pieczarki nadziewane jajkiem? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: