Wędzona szynka to domowy wyrób o szerokim zastosowaniu w kuchni. Można ją położyć na kanapkę lub wykorzystać do przygotowania deski wędlin na świąteczny stół. Świetnie nadaje się także do roladek, zapiekanek i sałatek. Doskonale komponuje się z ogórkami kiszonymi, marynowanymi grzybkami, chrzanem i musztardą.
Deska smakowitych i soczystych wędlin to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Wszystkie rodzaje szynki na Wielkanoc mają swoje unikalne cechy, dzięki którym każdy może dopasować smak do swoich indywidualnych upodobań.
Poniżej zdradzamy sekret, jak przygotować tę ostatnią wersję aromatycznej domowej wędliny.
Aby nasz samodzielnie przygotowany wyrób miał zupełnie wyjątkowy smak, musimy zadbać o jakość produktu. Zatem, jaka szynka na Wielkanoc sprawdzi się do wędzenia? Koniecznie trzeba wybrać mięso pochodzące ze sprawdzonego źródła. Jeśli szynka będzie nieświeża lub słabej jakości, to nasz wyrób może nie smakować tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Do wędzenia najlepiej nadaje się szynka wieprzowa, która ze względu na odpowiednią zawartość tłuszczu, zapewnia soczystość i aromatyczny smak.
Zobacz też: Mazurek kajmakowy pięknie udekorowany, który uda się każdemu. Smakuje nawet kilka dni po upieczeniu
Soczysta, miękka i aromatyczna - taka właśnie powinna być idealna szynka wielkanocna. Rodzaj mięsa ma bardzo duży wpływ na efekt finalny, ale tak naprawdę każdy etap przygotowań jest ważny. Poniżej przedstawiamy przepis na domową szynkę wędzoną. Potrzebne będą następujące składniki:
Marynatę do mięsa przygotowujemy w następujący sposób:
Osuszone mięso umieszczamy w wędzarni i suszymy przez trzy godziny (30 stopni). Po tym czasie podnosimy temperaturę do 50 stopni i wędzimy kolejne trzy godziny. Przygotowanie szynki wielkanocnej wędzonej jest co prawda czasochłonne, ale na pewno warto wypróbować swoich sił w samodzielnym przygotowaniu wędliny. Ostatnim krokiem jest parzenie mięsa. Szynkę należy umieścić w gorącej wodzie (ok. 80 stopni) do czasu, aż wewnątrz osiągnie temperaturę 70 stopni (kontrolujemy za pomocą termometru kuchennego). Na koniec mięso przekładamy na chwilę do zimnej wody. Szynka jest gotowa do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Robisz samodzielnie domowe wędliny? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.