• Link został skopiowany

Domowa wędlina na święta - prosta w przygotowaniu. Tanio, bez chemii i konserwantów

Szynka na Wielkanoc może być przygotowana na różne sposoby. Najczęściej ją pieczemy z aromatycznymi ziołami lub gotujemy, aby była bardziej soczysta. Szynkę można także uwędzić - w takiej wersji wyróżnia się intensywnym dymnym aromatem, który odpowiada za jej charakterystyczny smak.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Wędzona szynka to domowy wyrób o szerokim zastosowaniu w kuchni. Można ją położyć na kanapkę lub wykorzystać do przygotowania deski wędlin na świąteczny stół. Świetnie nadaje się także do roladek, zapiekanek i sałatek. Doskonale komponuje się z ogórkami kiszonymi, marynowanymi grzybkami, chrzanem i musztardą.  

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret

Rodzaje szynki na Wielkanoc. Każdy znajdzie coś dla siebie 

Deska smakowitych i soczystych wędlin to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Wszystkie rodzaje szynki na Wielkanoc mają swoje unikalne cechy, dzięki którym każdy może dopasować smak do swoich indywidualnych upodobań. 

  • szynka gotowana wyróżnia się bardzo delikatnym smakiem, jest soczysta i lekkostrawna
  • szynka pieczona jest bardzo aromatyczna i soczysta, a wszystko za sprawą marynaty i różnorodnych przypraw
  • szynka wędzona ma mocno intensywny aromat dymny i dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno

Poniżej zdradzamy sekret, jak przygotować tę ostatnią wersję aromatycznej domowej wędliny. 

Jaka szynka na Wielkanoc? Wybierz dobrej jakości mięso 

Aby nasz samodzielnie przygotowany wyrób miał zupełnie wyjątkowy smak, musimy zadbać o jakość produktu. Zatem, jaka szynka na Wielkanoc sprawdzi się do wędzenia? Koniecznie trzeba wybrać mięso pochodzące ze sprawdzonego źródła. Jeśli szynka będzie nieświeża lub słabej jakości, to nasz wyrób może nie smakować tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Do wędzenia najlepiej nadaje się szynka wieprzowa, która ze względu na odpowiednią zawartość tłuszczu, zapewnia soczystość i aromatyczny smak. 

Zobacz też: Mazurek kajmakowy pięknie udekorowany, który uda się każdemu. Smakuje nawet kilka dni po upieczeniu

Szynka wielkanocna - rodzaj i jakość mięsa ma ogromne znaczenie. Ale równie ważne jest marynowanie 

Soczysta, miękka i aromatyczna - taka właśnie powinna być idealna szynka wielkanocna. Rodzaj mięsa ma bardzo duży wpływ na efekt finalny, ale tak naprawdę każdy etap przygotowań jest ważny. Poniżej przedstawiamy przepis na domową szynkę wędzoną. Potrzebne będą następujące składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 2 l wody
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • 80 g soli peklowej 

Marynatę do mięsa przygotowujemy w następujący sposób:

  • Wodę wlewamy do dużego garnka
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól peklową
  • Gotujemy przez chwilę
  • Do garnka wkładamy szynkę i trzymamy w zalewie przez co najmniej jeden cały dzień (co jakiś czas obracamy mięso)
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkę i dokładnie odsączamy z płynu 

Szynka wielkanocna pełna aromatu. Jak wędzić mięso?

Osuszone mięso umieszczamy w wędzarni i suszymy przez trzy godziny (30 stopni). Po tym czasie podnosimy temperaturę do 50 stopni i wędzimy kolejne trzy godziny. Przygotowanie szynki wielkanocnej wędzonej jest co prawda czasochłonne, ale na pewno warto wypróbować swoich sił w samodzielnym przygotowaniu wędliny. Ostatnim krokiem jest parzenie mięsa. Szynkę należy umieścić w gorącej wodzie (ok. 80 stopni) do czasu, aż wewnątrz osiągnie temperaturę 70 stopni (kontrolujemy za pomocą termometru kuchennego). Na koniec mięso przekładamy na chwilę do zimnej wody. Szynka jest gotowa do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. 

Robisz samodzielnie domowe wędliny? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: