Jajka faszerowane to przekąska, która ma wiele zalet. Na wielkanocnym stole wyglądają bardzo barwnie i dekoracyjnie, dlatego z pewnością powinny się znaleźć w świątecznym menu. Ich smak może być dowolnie modyfikowany, bo przystawka świetnie smakuje w różnych wariantach. Szpinak doskonale komponuje się z serem feta. Ale to oczywiście niejedyny składnik, który możemy dodać do farszu.
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Jajka faszerowane ze szpinakiem i łososiem. Lista składników
Czym nadziać wielkanocne jajka faszerowane? Ze szpinakiem bardzo dobrze komponują się różne składniki. Na początek proponujemy klasyczne połączenie, czyli szpinak i łosoś. Oto składniki potrzebne do przygotowania tej wersji przekąski:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 150 g świeżego szpinaku baby
- 100 g wędzonego łososia
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
- świeży koperek do dekoracji
Faszerowane jajka szpinakiem i wędzonym łososiem - przygotowanie krok po kroku
Na przygotowanie przekąski nie musisz rezerwować dużo czasu, bo szybkość i prostota to coś, co najlepiej opisuje przepis na faszerowane jajka. Szpinakiem napełnisz je w mig, zgodnie z poniższą instrukcją:
- Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na połówki
- Z jajek wyciągamy żółtka i umieszczamy je w talerzu
- Rozgniatamy za pomocą widelca
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek
- Po chwili dodajemy szpinak i smażymy do momentu, aż zwiędnie
- Zdejmujemy z ognia, a gdy przestygnie, siekamy drobno
- Łososia kroimy na mniejsze kawałki
- Wszystkie składniki dodajemy do miski z żółtkami
- Farszem napełniamy jajka i dekorujemy świeżym koperkiem
Jaja faszerowane szpinakiem i fetą. Dodaj suszone pomidory dla przełamania smaku i koloru
Suszone pomidory dobrze podkręcają smak potraw, dlatego o nich również warto pamiętać, przygotowując najsmaczniejsze jaja faszerowane. Szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami zawojujesz podniebienia domowników i gości. Przygotuj następujące składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 150 g świeżego szpinaku baby
- 50 g sera feta
- 50 g suszonych pomidorów w oleju
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek do dekoracji
Jajka faszerowane szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą. Jak je zrobić?
Tę zdrową i pełną smaku przekąskę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Jajka faszerowane szpinakiem z dodatkiem sera feta i suszonych pomidorów robimy zgodnie z poniższą instrukcją:
- Jajka obieramy i kroimy na połówki
- Wyjmujemy żółtka i umieszczamy w misce
- Szpinak umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem
- Drobno siekamy
- Pomidory suszone odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę
- Sera feta kruszymy dłońmi
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce z żółtkami
- Składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
- Faszerujemy jajka
- Przed podaniem dekorujemy posiekanym szczypiorkiem
Które jajka faszerowane lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.