• Link został skopiowany

Jajka faszerowane zielonym składnikiem. Nie jest to awokado, a smakuje równie dobrze

Jajka faszerowane zielonym składnikiem to zdrowa i smaczna przekąska, która często gości na świątecznym stole. Tajemny produkt skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim m.in. żelazo, witaminę C, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Odpowiednio przyprawiony i wzbogacony dodatkowymi składnikami, tworzy bardzo ciekawą kompozycję smakową.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Jajka faszerowane to przekąska, która ma wiele zalet. Na wielkanocnym stole wyglądają bardzo barwnie i dekoracyjnie, dlatego z pewnością powinny się znaleźć w świątecznym menu. Ich smak może być dowolnie modyfikowany, bo przystawka świetnie smakuje w różnych wariantach. Szpinak doskonale komponuje się z serem feta. Ale to oczywiście niejedyny składnik, który możemy dodać do farszu.   

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Jajka faszerowane ze szpinakiem i łososiem. Lista składników

Czym nadziać wielkanocne jajka faszerowane? Ze szpinakiem bardzo dobrze komponują się różne składniki. Na początek proponujemy klasyczne połączenie, czyli szpinak i łosoś. Oto składniki potrzebne do przygotowania tej wersji przekąski:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • świeży koperek do dekoracji 

Faszerowane jajka szpinakiem i wędzonym łososiem - przygotowanie krok po kroku 

Na przygotowanie przekąski nie musisz rezerwować dużo czasu, bo szybkość i prostota to coś, co najlepiej opisuje przepis na faszerowane jajka. Szpinakiem napełnisz je w mig, zgodnie z poniższą instrukcją:

  • Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na połówki
  • Z jajek wyciągamy żółtka i umieszczamy je w talerzu
  • Rozgniatamy za pomocą widelca
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek
  • Po chwili dodajemy szpinak i smażymy do momentu, aż zwiędnie
  • Zdejmujemy z ognia, a gdy przestygnie, siekamy drobno
  • Łososia kroimy na mniejsze kawałki
  • Wszystkie składniki dodajemy do miski z żółtkami
  • Farszem napełniamy jajka i dekorujemy świeżym koperkiem  

Jaja faszerowane szpinakiem i fetą. Dodaj suszone pomidory dla przełamania smaku i koloru 

Suszone pomidory dobrze podkręcają smak potraw, dlatego o nich również warto pamiętać, przygotowując najsmaczniejsze jaja faszerowane. Szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami zawojujesz podniebienia domowników i gości. Przygotuj następujące składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • 50 g sera feta
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji 

Jajka faszerowane szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą. Jak je zrobić?

Tę zdrową i pełną smaku przekąskę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Jajka faszerowane szpinakiem z dodatkiem sera feta i suszonych pomidorów robimy zgodnie z poniższą instrukcją:

  • Jajka obieramy i kroimy na połówki
  • Wyjmujemy żółtka i umieszczamy w misce
  • Szpinak umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem
  • Drobno siekamy
  • Pomidory suszone odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę
  • Sera feta kruszymy dłońmi
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce z żółtkami
  • Składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
  • Faszerujemy jajka
  • Przed podaniem dekorujemy posiekanym szczypiorkiem

Które jajka faszerowane lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: