Co ciekawe, w zależności od regionu kraju, ciasto nosi różne nazwy - grysikowiec, miodownik, placek czeski czy stefanka. Przygotowania tego deseru nie warto jednak odkładać na ostatnią chwilę, ponieważ potrzebuje trochę czasu, aby poleżeć i nabrać większego smaku. Receptura na tradycyjną wersję jest naprawdę prosta. Pieczemy blaty miodowe, przekładamy masą grysikową, a wierzch dekorujemy polewą kakaową. My proponujemy nieco zmodyfikowaną formę. Nasze ciasto udekorujemy kolorowymi owocami i galaretką, a do środka damy dżem owocowy.
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Grysikowiec na Wielkanoc. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania deseru?
Przepis na ten deser jest znany już od bardzo dawna, a w wielu domach grysikowiec na Wielkanoc czy Boże Narodzenie jest obowiązkową pozycją w menu. Do przygotowania tego smakowitego ciasta będą Ci potrzebne poniższe składniki.
Na blaty:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki miodu naturalnego
- 3 jajka
- 100 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
- 1 l mleka
- 200 g masła
- 180 g kaszy manny
- 220 g cukru białego
Ponadto:
- słoiczek dżemu owocowego
- świeże owoce i galaretki w różnych kolorach do dekoracji
Grysikowiec - przepis na doskonały deser. Poznaj instrukcję krok po kroku
Ciasto potrzebuje trochę poleżeć, aby blaty miodowe stały się miękkie, dlatego dwa dni przed świętami to dobry moment, aby przygotować smakowity grysikowiec. Przepis jest następujący:
- Zaczynamy od przygotowania blatów. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, miód, masło i proszek do pieczenia
- Zagniatamy jednolite ciasto, a następnie dzielimy je na cztery części
- Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na kwadraty jednakowej wielkości
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół)
- Każdy blat pieczemy oddzielnie na blasze wyłożonej papierem (czas pieczenia wynosi 15-20 minut)
W czasie pieczenia blatów, zabieramy się za przygotowanie masy. Receptura jest następująca:
- Mleko i cukier umieszczamy w rondelku i gotujemy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści
- Dodajemy kaszę mannę i gotujemy na małym ogniu do czasu zgęstnienia masy
- Rondelek zdejmujemy z ognia i studzimy zawartość
- Przestudzoną masę ucieramy z miękkim masłem
Zobacz też: Jajek na Wielkanoc nie gotuj w wodzie tylko w tej mieszance. Oszczędzisz sobie kłopotu
Grysikowiec - ciasto o prostej recepturze i niebanalnym smaku. Udekoruj je na kolorowo
Mamy już gotowe blaty i gotową masę, pora zatem złożyć nasz grysikowiec. Ciasto układamy zgodnie z poniższym porządkiem:
- blat miodowy I
- 1/3 masy grysikowej
- blat miodowy II
- dżem owocowy
- blat miodowy III
- 1/3 masy grysikowej
- blat miodowy IV
- 1/3 masy grysikowej
- Na koniec ciasto dekorujemy owocami i pokrojoną w kawałki galaretką.
Które ciasto wielkanocne lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.