• Link został skopiowany

Przekąski na jeden kęs. Pasta z cebuli i jajek w ptysiu i inne. Goście będą brać od razu po 3 sztuki

Przystawki na Wielkanoc to doskonałe uzupełnienie świątecznego menu. Mogą mieć różną formę i warto zadbać o to, aby nie tylko dobrze smakowały, ale też pięknie wyglądały na stole. Proponujemy przygotować przekąski na jeden kęs, czyli niewielkie porcje, które pozwalają na skosztowanie różnych przysmaków jeden po drugim.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Wielkanocny stół kusi smakowitymi daniami i zachwyca kolorami przygotowanych specjalnie na tę okazję potraw. Na długie rodzinne biesiadowanie przy świątecznym stole przygotowujemy nie tylko dania główne, ale także przystawki, które uzupełniają wielkanocne smaki. Tradycyjnie są to jajka faszerowane, sałatki i deska wędlin. Ciekawą opcją na wielkanocny stół może być także np. pasta jajeczna z czerwoną cebulą. Podajemy ją jednak nie na chrupiącym pieczywie, a w ptysiu. 

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Przystawki z ciasta francuskiego na Wielkanoc, które przygotujesz na ostatnią chwilę. Wystarczy tylko kilka minut 

Na wielkanocnym stole oczywiście nie może zabraknąć jajek. To one jak żadne inne kojarzą się ze świętami, dlatego trudno sobie wyobrazić niewykorzystanie ich do przygotowania smakowitej przystawki. Z ciasta francuskiego na Wielkanoc możesz przygotować innowacyjną i ekspresową wersję przekąski. Będą Ci potrzebne następujące produkty: 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • szczypiorek do dekoracji 

Przystawki z jajek na Wielkanoc. Dowiedz się, jak przygotować jajka w cieście francuskim

Pyszne przystawki na Wielkanoc można przygotować na ostatnią chwilę przed podaniem. Jajka w cieście francuskim zrobisz zgodnie z poniższą instrukcją:

  • Ciasto francuskie rozwijamy na blacie
  • Za pomocą szklanki wycinamy z niego kółka
  • Kółka z ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem
  • Ugotowane jajka kroimy w plastry
  • Na środek każdego kółka z ciasta z ciasta francuskiego układamy plaster jajka
  • Układamy na blasze i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
  • Przed podaniem dekorujemy świeżym szczypiorkiem

Zobacz też: Jajek na Wielkanoc nie gotuj w wodzie tylko w tej mieszance. Oszczędzisz sobie kłopotu

Przystawki na zimno na Wielkanoc. Jak zrobić ptysie z pastą jajeczną?

Ugotowane jajka to główny produkt, którego używamy do przygotowania świątecznej przystawki na zimno. Na Wielkanoc proponujemy pastę jajeczną, ale nie na pieczywie, tylko w ptysiu. Poniżej lista składników. 

Składniki na ciasto:

  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 125 ml wody
  • szczypta soli

Składniki na pastę cebulowo-jajeczną:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1/2 czerwonej cebuli (może być więcej)
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku 

Przystawki świąteczne na Wielkanoc - smakowite ptysie krok po kroku

Nic nie smakuje tak dobrze jak przystawki świąteczne na Wielkanoc, które serwujemy właśnie w ten jedyny czas w roku. Świąteczne ptysie przygotujesz zgodnie z poniższą instrukcją:

  • W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy masło i sól
  • Dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka
  • Garnek zdejmujemy z ognia i studzimy
  • Dodajemy jajka (jedno po drugim) i dokładnie mieszamy
  • Masę przekładamy do rękawa cukierniczego
  • Blachę z piekarnika wykładamy papierem i wyciskamy niewielkie ptysie
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut
  • Wyjmujemy z piekarnika i studzimy
  • Jajka, suszone pomidory i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę
  • Wrzucamy do miski, dodajemy majonez i przyprawy
  • Dokładnie mieszamy
  • Smarujemy pastą ptysie i układamy na półmisku   

Zobacz też: Kiedy zrobić zakwas na świąteczny żurek i barszcz biały? Pamiętaj, aby nie przegapić terminu

Przystawki na Wielkanoc - jajka w pikantnej panierce. Jakich składników potrzebujesz?

Ugotowane jajka świetnie smakują także z pikantnymi przyprawami. Taka wersja przystawki na Wielkanoc na pewno skradnie niejedno podniebienie. Do jej przygotowania będziesz potrzebować poniższych składników:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko surowe
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • olej rzepakowy do smażenia 

Przygotowanie:

  • Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na połówki
  • W pierwszej misce mieszamy ze sobą bułkę tartą z przyprawami
  • W drugiej misce umieszczamy mąkę, a w trzeciej roztrzepane jajko
  • Połówki ugotowanych jajek obtaczamy po kolei w mące, roztrzepanym jajku i panierce
  • Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.

Którą wielkanocną potrawę lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: