Są kruche i rozpływają się w ustach, dlatego z pewnością posmakują każdemu. Marynata z soku jabłkowego i suszonych śliwek sprawia, że mięso ma przyjemny, delikatnie słodkawy smak. Do tego purée z groszku, bo przecież ma wielkanocnym stole nie może zabraknąć zieleni, która idealnie komponuje się ze świątecznym i wiosennym klimatem.
Niedziela Wielkanocna to jeden z najbardziej uroczystych dni w roku, nic zatem dziwnego, że już na długo wcześniej zastanawiamy się, co zaserwować swoim domownikom i gościom na obiad. Wielkanocny zwyczaj zakłada przygotowanie dania mięsnego, bo w dawnych czasach mięsa nie spożywano przez cały okres wielkiego postu. Proponujemy przygotowanie aromatycznych ćwiartek z kurczaka marynowanych w soku jabłkowym. Do przygotowania dania będziesz potrzebować następujących składników:
Przygotowanie ćwiartek z kurczaka jest nieco czasochłonne, ponieważ mięso musi się przez kilka godzin marynować. Z tego powodu za przepis na świąteczny obiad wielkanocny warto wziąć się odpowiednio wcześniej. Poniżej instrukcja krok po kroku:
Zobacz też: Pascha z przepisu Magdy Gessler. Wypróbuj recepturę autorstwa najsłynniejszej polskiej restauratorki
Do pieczonych ćwiartek z kurczaka świetnie pasuje purée z zielonego groszku. Jeśli zatem zastanawiasz się, co na obiad w Wielkanoc posmakuje Twoim domownikom, to jest to strzał w dziesiątkę. Przygotujesz je z następujących składników:
Przygotowanie:
Którą wielkanocną potrawę lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.