• Link został skopiowany

To chyba najlepsze udka na świecie. Marynata z soku owocowego podkręca smak. Popisowe danie na święta

W wielu domach nie ma świątecznego obiadu bez mięsa. Na obiad wielkanocny proponujemy ćwiartki z kurczaka. To popularne i proste w przygotowaniu danie może smakować zupełnie inaczej, jeśli odpowiednio je zamarynujemy. Bo marynata to coś, co wpływa nie tylko na smak, ale też miękkość i kruchość mięsa. Równie istotne są także dodatki do dania głównego.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock / Serdiukov

Są kruche i rozpływają się w ustach, dlatego z pewnością posmakują każdemu. Marynata z soku jabłkowego i suszonych śliwek sprawia, że mięso ma przyjemny, delikatnie słodkawy smak. Do tego purée z groszku, bo przecież ma wielkanocnym stole nie może zabraknąć zieleni, która idealnie komponuje się ze świątecznym i wiosennym klimatem. 

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Co na obiad wielkanocny? Ćwiartki z kurczaka w niecodziennej odsłonie

Niedziela Wielkanocna to jeden z najbardziej uroczystych dni w roku, nic zatem dziwnego, że już na długo wcześniej zastanawiamy się, co zaserwować swoim domownikom i gościom na obiad. Wielkanocny zwyczaj zakłada przygotowanie dania mięsnego, bo w dawnych czasach mięsa nie spożywano przez cały okres wielkiego postu. Proponujemy przygotowanie aromatycznych ćwiartek z kurczaka marynowanych w soku jabłkowym. Do przygotowania dania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 1 l soku jabłkowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g suszonych śliwek
  • 200 g wędzonego boczku
  • 50 g masła
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka gałązek świeżego tymianku   

Przepis na świąteczny obiad wielkanocny - dowiedz się, jak zrobić soczystego kurczaka

Przygotowanie ćwiartek z kurczaka jest nieco czasochłonne, ponieważ mięso musi się przez kilka godzin marynować. Z tego powodu za przepis na świąteczny obiad wielkanocny warto wziąć się odpowiednio wcześniej. Poniżej instrukcja krok po kroku:

  • Ćwiartki z kurczaka umieszczamy w dużej misce
  • Wlewamy sok jabłkowy, dodajemy suszone śliwki, liście laurowe i ziele angielskie
  • Marynujemy pod przykryciem przez trzy godziny
  • Mięso wyjmujemy z miski i dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego
  • Posypujemy z wszystkich stron solą i pieprzem
  • Na dnie naczynia żaroodpornego umieszczamy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek, boczek oraz śliwki z marynaty 
  • Dodajemy kurczaka i pokrojone w kostkę masło
  • Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
  • Pieczemy przez godzinę, co jakiś czas polewając mięso marynatą
  • Na kilka minut przed końcem pieczenia posypujemy mięso świeżym tymiankiem 

Zobacz też: Pascha z przepisu Magdy Gessler. Wypróbuj recepturę autorstwa najsłynniejszej polskiej restauratorki

Co na obiad na Wielkanoc? Zielone purée idealnie pasuje do soczystego mięsa

Do pieczonych ćwiartek z kurczaka świetnie pasuje purée z zielonego groszku. Jeśli zatem zastanawiasz się, co na obiad w Wielkanoc posmakuje Twoim domownikom, to jest to strzał w dziesiątkę. Przygotujesz je z następujących składników:

  • 500 g zielonego groszku mrożonego
  • 2 łyżki masła
  • kilka łyżek śmietany kremówki
  • przyprawy: sól, pieprz 

Przygotowanie:

  • Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu
  • Przecedzamy i blendujemy na gładką masę
  • Dodajemy płynne masło i śmietankę
  • Doprawiamy solą i pieprzem i ponownie blendujemy  

Którą wielkanocną potrawę lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: