• Link został skopiowany

Zrób na Wielkanoc zamiast tradycyjnego bochenka. Czeski specjał zaimponuje nawet teściowej

Jaki chleb jeść na Wielkanoc? Zamiast sięgać po tradycyjny bochenek, zainspiruj się Czechami i przygotuj słodki mazanec. Z pewnością zaskoczysz rodzinę, która będzie zajadała się nim ze smakiem.
Jaki chleb jeść na Wielkanoc?
Czeski mazanec. Fot. istockphoto.com / Hana Richterova

Mazanec to tradycyjny czeski chlebek na słodko przygotowywany z okazji świąt wielkanocnych. Niegdyś kroiło się go na kromki, następnie maczano w winie oraz "mazało" miodem, skąd też wzięła się jego nazwa. W zależności od regionu oraz zwyczajów danej rodziny przepis mógł się nieco różnić. Jak przygotować go dzisiaj? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, jak mogłoby się zdawać.

Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe. Ekspert rozwiewa wątpliwości, co z tym z marketów

Jaki chleb jeść na Wielkanoc? Zrób słodki bochenek

Słodki mazanec może być doskonałym uzupełnieniem świątecznego jadłospisu również w Polsce. Tym bardziej że jego przygotowanie nie jest szczególnie skomplikowane oraz nie potrzebujesz do tego wymyślnych składników. Zaskocz bliskich niecodziennym bochenkiem. Przygotuj:

Rodzynki
Rodzynki Fot. Wutlufaipy/iStock
  • 2 szklanki mąki pszennej typu 450 (ok. 350 g),
  • 2/3 szklanki mleka (ok. 150 ml),
  • 70 g białego cukru,
  • 85 g masła,
  • 3 żółtka + 1 jajko do posmarowania,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • garść rodzynek,
  • 40 g płatków migdałów,
  • cukier waniliowy,
  • szczyptę soli.

Jak zrobić mazanec, czyli velikonoční bochánek? Przepis krok po kroku

Przygotowanie chlebka rozpocznij od przełożenia masła do rondelka, a następnie roztopienia go na wolnym ogniu. W międzyczasie do dużej miski przesiej mąkę, oba cukry oraz odrobinę soli. Wymieszaj, po czym wlej połowę mleka oraz dorzuć pokruszone drożdże. Wymieszaj delikatnie, by powstał zaczyn, a gdy składniki się połączą, odłóż na około 20 minut.

  1. Do lekko wyrośniętego zaczynu dodaj mokre składniki, czyli pozostałą część mleka, roztopione i wciąż ciepłe masło i żółtka. Wyrób ciasto, następnie dorzuć rodzynki i większą część migdałów (zostaw nieco do dekoracji). Wyrabiaj jeszcze przez chwilę, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od ścianek miski. Gdy tak się stanie, przykryj całość folią spożywczą i odłóż na godzinę.
  2. Na blachę do pieczenia wyłóż papier.
  3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, uformuj z niego bochenek, przełóż na wcześniej przygotowaną blachę i ponownie odstaw, tym razem na półtorej godziny. 
  4. Piekarnik nastaw do 160 stopni, by zdążył się nagrzać, zaś wyrośnięty chlebek posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp migdałami. Włóż do piekarnika i piecz około 45 minut. Gdy po nakłuciu patyczkiem ten pozostanie suchy, bochenek będzie gotowy. Podawaj po schłodzeniu samodzielnie lub z wybranymi dodatkami. Smacznego!

Przygotowując świąteczny jadłospis, stawiasz na nowe smaki, czy preferujesz tradycyjne, polskie dania? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: