Nie jest tajemnicą, że na wielkanocnym stole prym wiodą jajka. Najczęściej podajemy je na twardo, czyli po ugotowaniu. Tym bardziej że właśnie pod taką formą bywają święcone w trakcie wizyty w kościele. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć bliskich i poza tradycyjną, zaserwować im również wersję nieco bardziej wykwintną, ale przy tym prostą w przygotowaniu, postaw na jaja faszerowane. Zachwycą nie tylko smakiem, lecz także kolorem i podaniem.
Przepisów na jajka faszerowane jest naprawdę sporo, z czego wiele z nich opiera się na wykorzystaniu majonezu, chrzanu, szynki, suszonych pomidorów czy papryki. Nie brakuje też propozycji z łososiem. Jeśli jednak zależy ci na obłędnym smaku, a przy okazji ciekawej (i jadalnej!) ozdobie stołu, postaw na dodatek buraków połączonych ze słonym smakiem fety. Tradycyjnie przygotowane jajka na twardo pójdą w odstawkę. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
Przygotowanie jajek faszerowanych z nadzieniem w mocnym, różowym kolorze jest naprawdę proste. Zacznij od ugotowania buraków. Ważne jest, aby po wyjęciu z garnka były miękkie w dotyku. Gdy będą gotowe, odstaw je do ostygnięcia, a w tym czasie ugotuj jajka na twardo.
W jakiej formie jajka lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.