• Link został skopiowany

Nie tylko z chrzanem. Na Wielkanoc zrób jajka z różowym farszem. Nikt im się nie oprze

Co się dodaje do jajek faszerowanych? Zaskocz bliskich nie tylko pyszną, lecz także piękną przekąską, która od razu będzie rzucać się w oczy. Wszystko ze względu na niebanalny, mocny kolor, który zyska dzięki zdrowemu składnikowi.
Co się dodaje do jajek faszerowanych?
Jajka faszerowane burakami i fetą. Fot. isotckphoto.com / Angelika Mostova

Nie jest tajemnicą, że na wielkanocnym stole prym wiodą jajka. Najczęściej podajemy je na twardo, czyli po ugotowaniu. Tym bardziej że właśnie pod taką formą bywają święcone w trakcie wizyty w kościele. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć bliskich i poza tradycyjną, zaserwować im również wersję nieco bardziej wykwintną, ale przy tym prostą w przygotowaniu, postaw na jaja faszerowane. Zachwycą nie tylko smakiem, lecz także kolorem i podaniem.

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Co się dodaje do jajek faszerowanych? Ten dodatek sprawi, że zyskają niezwykły kolor i smak

Przepisów na jajka faszerowane jest naprawdę sporo, z czego wiele z nich opiera się na wykorzystaniu majonezu, chrzanu, szynki, suszonych pomidorów czy papryki. Nie brakuje też propozycji z łososiem. Jeśli jednak zależy ci na obłędnym smaku, a przy okazji ciekawej (i jadalnej!) ozdobie stołu, postaw na dodatek buraków połączonych ze słonym smakiem fety. Tradycyjnie przygotowane jajka na twardo pójdą w odstawkę. Czego będziesz potrzebować?

buraki (zdj. ilustracyjne)
buraki (zdj. ilustracyjne) pixabay/pompi

Składniki:

  • 8 jaj,
  • 2 niewielkie buraki,
  • 250 g sera feta,
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • pieprz do smaku.

Jak zrobić faszerowane jajka z majonezem? Przepis krok po kroku

Przygotowanie jajek faszerowanych z nadzieniem w mocnym, różowym kolorze jest naprawdę proste. Zacznij od ugotowania buraków. Ważne jest, aby po wyjęciu z garnka były miękkie w dotyku. Gdy będą gotowe, odstaw je do ostygnięcia, a w tym czasie ugotuj jajka na twardo.

  1. Gotowe jajka obierz, przekrój na pół, po czym wyjmij z nich żółtka.
  2. Cebulę obierz i posiekaj.
  3. Do miski przełóż obranego buraka, fetę, żółtka jaj, cebulę i majonez. Dodaj odrobinę pieprzu do smaku i wszystko zblenduj na gładko.
  4. Różową masę przełóż do rękawa cukierniczego lub do specjalnej strzykawki i wyciśnij na każdą z połówek jaj w miejsce, gdzie powinny być żółtka. Podawaj udekorowane szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego!

W jakiej formie jajka lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: