Jakie ciasto na Wielkanoc? Podczas nadchodzących świąt z pewnością będzie królował makowiec i sernik, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości, wypróbuj ten przepis. Wielkanocne koszyczki wychodzą tak pyszne, że błyskawicznie znikną ze stołu.
Jak zrobić słodkie koszyczki wielkanocne? Podziel zadania na dwie części, fot. redakcja
REKLAMA
REKLAMA
To jedno z najważniejszych świąt w Polsce. Na stole nie może zabraknąć jajek, żurku, białej kiełbasy i jarzynowej sałatki. Typowymi słodkościami na Wielkanoc są z kolei pascha, czyli deser z twarogu z dodatkiem bakalii, mazurek, babka wielkanocna, makowiec oraz sernik. Ja jednak wolę stawiać na bardziej oryginalne przepisy. Jak przygotować koszyczki wielkanocne? Nie tylko smakują obłędne, lecz także stanowią doskonałą ozdobę stołu.
REKLAMA
Zobacz wideo Niezawodny przepis na świąteczny żurek hapsa!
Jak zrobić słodkie koszyczki wielkanocne? Nikt im się nie oprze
Ten wyjątkowy deser inaczej nazywany jest babeczkami wielkanocnymi. Wychodzi tak dobry, że z pewnością posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Składa się z kruchego ciasta i kremowej masy. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
200 g mąki pszennej,
100 g zimnego masła,
50 g cukru pudru,
jajko,
łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
szczypta soli.
Babeczki wielkanocneistock/@SewcreamStudio
Budyniowy krem wychodzi aksamitny i słodki. Idealnie komponuje się z kruchym ciastem. Do jego przyrządzenia przygotuj:
500 ml mleka,
100 g cukru,
trzy żółtka jajek,
40 g mąki pszennej,
łyżeczkę ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
200 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej).
PORADA! Do dekoracji potrzebujesz także czekoladowych jajek, cukrowych dekoracji i kolorowej posypki.
Te babeczki będą hitem świąt. Nawet teściowa poprosi o przepis
Przygotowanie koszyczków wymaga nieco pracy, ale efekt z pewnością wynagrodzi ci włożony trud. Pierwszym krokiem jest przyrządzenie kruchego ciasta.
W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i ugnieć.
Dorzuć jajko i ekstrakt waniliowy. Ponownie zagnieć, aż składniki się połączą.
Podziel ciasto na dwie części. Jedną wyłóż foremki, a drugą odłóż na bok. Pamiętaj o dociskaniu boków, aby spód był zwarty.
Wstaw foremki do lodówki na 20 minut.
Z drugiej części ciasta uformuj warkocze. Wykonaj z nich walce o długości 10 centymetrów i ułóż w literę "C", aby utworzyć "uchwyty" koszyka.
Kiedy masa stwardnieje, wrzuć do pieca na 180 stopni. Na blachę wyłóż także "uchwyty" i piecz, aż kruche ciasto nabierze złocistego koloru. Zazwyczaj trwa to od 15 do 20 minut.
Gdy ciasto będzie się piekło, zajmij się przygotowaniem kremu.
W garnku zagotuj mleko z ekstraktem waniliowym.
W misce ubij żółtka z cukrem. Masa powinna być puszysta.
Do jajek powoli dodawaj mąkę i wymieszaj. Ciągle mieszając, wlewaj mleko. Przełóż masę z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu. Krem powinien szybko gęstnieć.
W misce utrzyj mikserem masło, aby miało aksamitną konsystencję. Stopniowo dodawaj krem i ubijaj, aż składniki się połączą.
Po upieczeniu kruchych spodów nałóż krem i umieść "uchwyty" koszyczków. Babeczki udekoruj według uznania. Najlepsze ciasto na Wielkanoc to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.