• Link został skopiowany

Tak odratujesz gorzką masę makową. Zastosuj zasadę "3 razy", a nikt się nie zorientuje

Jak uratować zbyt gorzki makowiec? Święta wielkanocne nie mogą obejść się bez tego ciasta, jednak czasem może się zdarzyć, że masa makowa wyjdzie gorzka i niesmaczna. Na szczęście można temu zapobiec.
Jak pozbyć się goryczy z maku? Tak poprawisz jego smak
Fot. Jarosław Kubalski / Agencja Wyborcza.pl

Makowiec to rarytas przyrządzany ze zmielonego maku, cukru i bakalii. Można go podawać w formie placka lub tarty, gdzie warstwa maku jest wyłożona na cienką warstwę ciasta, jako struclę, którą najczęściej przyrządza się z ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego, a także w formie strudli z ciasta kruchego lub strudlowego. Początkujący cukiernicy czasem narzekają, że wypiek nie wychodzi, a najczęstszą przyczyną jest niesmaczna masa. Dlaczego mak wyszedł gorzki? Wyjaśniamy.

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Dlaczego mak wyszedł gorzki? Powodów jest kilka 

Jeśli mak jest stary, zjełczały i źle przechowywany potrafi zepsuć smak całego ciasta. Najlepiej więc kupować świeży i samodzielnie go przygotować. Jeżeli jednak jest w porządku, powodów złego smaku należy szukać gdzieś indziej.

Nie dodawaj tego składnika do masy. Przez niego makowiec szybciej się psuje. Jest alternatywa
Nie dodawaj tego składnika do masy. Przez niego makowiec szybciej się psuje. Jest alternatywa Nie dodawaj tego składnika do masy. Przez niego makowiec szybciej się psuje. Jest alternatywa, istock/@Pawel Kacperek

Mak może zyskać gorzkawy posmak przez zbyt długie smażenie lub gotowanie. Kiedy drobinki się przypalą, zyskują intensywną goryczkę, która przechodzi na całe ciasto. Czasem przyczyną jest też zbyt mało dodatków. Pamiętaj, że dorzucenie odpowiedniej ilości bakalii, orzechów, miodu czy masła idealnie zbalansuje smak.

PORADA! Gorzki posmak daje też skórka z cytryny lub olejek migdałowy, więc jeśli masa nie smakuje najlepiej, zrezygnuj z dodawania tego składnika.

Jak pozbyć się goryczy z maku? Tak poprawisz jego smak

Jeśli zastanawiasz się, jak pozbyć się goryczy z maku, wypróbuj dwa sprawdzone sposoby, a uratujesz ciasto.

  • Zastosuj metodę "3 razy". Goryczkę z maku usuniesz poprzez trzykrotne sparzenie go gorącą wodą, która usunie z ziaren oleje odpowiadające za gorzki smak. Po ostatnim parzeniu przepłucz zimną wodą.
  • Gotowanie w mleku przez 30 minut wyciągnie gorzki posmak z ziaren.

Najlepsze ciasto na Wielkanoc to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: