Makowiec to rarytas przyrządzany ze zmielonego maku, cukru i bakalii. Można go podawać w formie placka lub tarty, gdzie warstwa maku jest wyłożona na cienką warstwę ciasta, jako struclę, którą najczęściej przyrządza się z ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego, a także w formie strudli z ciasta kruchego lub strudlowego. Początkujący cukiernicy czasem narzekają, że wypiek nie wychodzi, a najczęstszą przyczyną jest niesmaczna masa. Dlaczego mak wyszedł gorzki? Wyjaśniamy.
Jeśli mak jest stary, zjełczały i źle przechowywany potrafi zepsuć smak całego ciasta. Najlepiej więc kupować świeży i samodzielnie go przygotować. Jeżeli jednak jest w porządku, powodów złego smaku należy szukać gdzieś indziej.
Mak może zyskać gorzkawy posmak przez zbyt długie smażenie lub gotowanie. Kiedy drobinki się przypalą, zyskują intensywną goryczkę, która przechodzi na całe ciasto. Czasem przyczyną jest też zbyt mało dodatków. Pamiętaj, że dorzucenie odpowiedniej ilości bakalii, orzechów, miodu czy masła idealnie zbalansuje smak.
PORADA! Gorzki posmak daje też skórka z cytryny lub olejek migdałowy, więc jeśli masa nie smakuje najlepiej, zrezygnuj z dodawania tego składnika.
Jeśli zastanawiasz się, jak pozbyć się goryczy z maku, wypróbuj dwa sprawdzone sposoby, a uratujesz ciasto.
Najlepsze ciasto na Wielkanoc to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.