Jajka faszerowane to rzecz, którą każdy bez wyjątku uwielbia i możemy tylko próbować kłócić się, który farsz jest najlepszy. Ja dotychczas myślałam, że najlepsze są jajka faszerowane pieczarkami, ale zmieniłam zdanie. Wymyśliłam przepis, który z całą pewnością zawojuje wielkanocnym stołem. Takie połączenie może dziwić, ale uwierzcie mi - inne jajka nie mają szans z tymi nadziewanymi śledziem.
Joanna Szumilas-Głowacka
REKLAMA
REKLAMA
Jajka to życie, jajka to radość, pyszność i wszystko, co naj. W Wielkanoc oczywiście zajadamy się nimi na potęgę i chyba większość z nas się zgodzi, że jedną z najsmaczniejszych potraw na wielkanocnym stole są właśnie jajka faszerowane. Przepisów na jajka faszerowane jest wiele, znamy doskonale jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, makrelą, suszonymi pomidorami lub pastą z oliwek, ale musicie mi wierzyć - jajka faszerowane śledziami to mistrzostwo świata. Jak je zrobić? Na początku sama nie wiedziałam, ale puściłam wodze fantazji. Wyszło lepiej, niż się spodziewałam.
REKLAMA
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Najlepsze jajka faszerowane. Inne nie mają z nimi szans
Zacznę od tego, że lubię zaczynać gotowanie bez określonego przepisu - po prostu kombinuję i zdaję się na los. Ostatnio kupiłam solone płaty śledziowe - chciałam je zrobić klasycznie w occie z cebulą. Pomyślałam jednak, że przecież mogę część wykorzystać w inny sposób. Ugotowałam więc jajka na twardo, płaty śledziowe wymoczyłam w wodzie i zanurkowałam w piwnicy po słoik grzybków. Posiekałam, wymieszałam z majonezem i chrzanem i, chcąc nie chcąc, powstało mi coś przepysznego. Na Wielkanoc musisz spróbować, inaczej będzie ci szkoda.
To najlepsze jajka faszerowane jakie jadłamJoanna Szumilas-Głowacka
Zrobiłam najlepsze jajka faszerowane. Zdziwi cię to połączenie
Składniki:
2 płaty śledziowe z solanki,
2 średnie ogórki kiszone,
mały słoik grzybków (ok. 150 g po odsączeniu),
jajka na twardo (ja miałam 7),
mały ząbek czosnku,
sól, pieprz,
łyżka majonezu,
pół łyżki chrzanu,
natka pietruszki do dekoracji,
zioła prowansalskie do smaku.
Jajka faszerowane śledziami - sposób wykonania:
Na samym początku zajęłam się śledziami. Włożyłam je do zimnej wody i moczyłam przez godzinę. W tym czasie dwa razy wymieniłam wodę. Kiedy poziom słoności mi odpowiadał, wyjęłam płaty i osuszyłam je ręcznikiem papierowym.
Kiedy śledzie się moczyły, ugotowałam jajka na twardo. Obrałam je, przekroiłam na pół i żółtka włożyłam do osobnej miski.
Śledzie pokroiłam w dość drobną kostkę, podobnie pokroiłam ogórki oraz grzybki. Wszystkie składniki miały wymiary przypominające kratkę w zeszycie lub nieco mniejsze. Czosnek zmieliłam w prasce.
Żółtka jajek rozgniotłam i wymieszałam z majonezem i chrzanem. Następnie dodałam do nich pokrojone śledzie, ogórki i grzybki. Wymieszałam i doprawiłam przyprawami. O dziwo zioła prowansalskie świetnie podkręcały smak śledzi.
Gotową mieszankę przełożyłam do rękawa cukierniczego i obficie nadziałam nią białka jajek. Udekorowałam natką pietruszki i dodatkowo lekko oprószyłam słodką papryką. Były naprawdę pyszne. W Wielkanoc na pewno zrobię ich dużo więcej.