Historia święconki w Polsce jest bardzo długa. Po 966 roku, gdy Polska przyjęła chrzest, tradycje chrześcijańskie zaczęły się mocniej rozwijać. W okresie wiosennym składano ofiary z jedzenia, a zwyczaj przerodził się później w święconkę, jaką znamy dzisiaj. Pierwsze wzmianki o święceniu pokarmów w Wielką Sobotę pojawiają się w zapiskach z XIV wieku, lecz wówczas w koszyczku znajdowały się jedynie baranki i chleb.
Jajka są symbolem życia, odrodzenia i zmartwychwstania, ale czy przed włożeniem ich do koszyczka trzeba je obrać? Otóż nie. Jajka w święconce powinny być ugotowane na twardo, lecz nieobrane. Skorupkę należy zdjąć dopiero przed podaniem.
W święconce oprócz jajek powinien znaleźć się też chleb jako symbol ciała Chrystusa, sól, symbol oczyszczenia i prawdy, oraz wędliny lub mięso oznaczające dostatek i pomyślność. Nie może również zabraknąć chrzanu, baranka, masła oraz świecy. Jako dekorację często dodaje się gałązki bukszpanu, borówki lub bazie.
Pamiętaj, że jajka należy wrzucać do gorącej, lecz nie wrzącej wody. Gdy włożysz je do wrzątku, białko szybko się zetnie i tworzy warstwę pomiędzy błoną a skorupką, która utrudni obieranie. Jakie triki jeszcze warto znać?
Ile jajek tygodniowo zjadasz? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.