• Link został skopiowany

W koszyczku nie może ich zabraknąć, ale tradycja mówi jasno. Czy jajka do święconki się obiera?

Tuż przed Wielkanocą w głowach wielu Polaków pojawia się jedno pytanie. Czy jajka do święconki się obiera? Wyjaśniamy, co powinno znaleźć się w koszyczku wielkanocnym i skąd wzięła się ta tradycja.
W koszyczku nie może ich zabraknąć, ale tradycja mówi jasno. Czy jajka do święconki się obiera?
W koszyczku nie może ich zabraknąć, ale tradycja mówi jasno. Czy jajka do święconki się obiera?, istock/@Pawel Kacperek

Historia święconki w Polsce jest bardzo długa. Po 966 roku, gdy Polska przyjęła chrzest, tradycje chrześcijańskie zaczęły się mocniej rozwijać. W okresie wiosennym składano ofiary z jedzenia, a zwyczaj przerodził się później w święconkę, jaką znamy dzisiaj. Pierwsze wzmianki o święceniu pokarmów w Wielką Sobotę pojawiają się w zapiskach z XIV wieku, lecz wówczas w koszyczku znajdowały się jedynie baranki i chleb.

Zobacz wideo Niezawodny przepis na świąteczny żurek hapsa!

Czy jajka do święconki się obiera? Odpowiedź jest jednoznaczna

Jajka są symbolem życia, odrodzenia i zmartwychwstania, ale czy przed włożeniem ich do koszyczka trzeba je obrać? Otóż nie. Jajka w święconce powinny być ugotowane na twardo, lecz nieobrane. Skorupkę należy zdjąć dopiero przed podaniem.

Czego nie wkładać do święconki?
Czego nie wkładać do święconki? Fot. Marek Podmokły / Agencja Wyborcza.pl

W święconce oprócz jajek powinien znaleźć się też chleb jako symbol ciała Chrystusa, sól, symbol oczyszczenia i prawdy, oraz wędliny lub mięso oznaczające dostatek i pomyślność. Nie może również zabraknąć chrzanu, baranka, masła oraz świecy. Jako dekorację często dodaje się gałązki bukszpanu, borówki lub bazie.

Co zrobić, żeby jajka łatwiej się obierały? Tak uprościsz sobie zadanie

Pamiętaj, że jajka należy wrzucać do gorącej, lecz nie wrzącej wody. Gdy włożysz je do wrzątku, białko szybko się zetnie i tworzy warstwę pomiędzy błoną a skorupką, która utrudni obieranie. Jakie triki jeszcze warto znać?

  • Dodaj do wody łyżeczkę octu. Rozpuści on zawarty w skorupce wapń, dzięki czemu jej oderwanie od jajka będzie łatwiejsze.
  • Po ugotowaniu przełóż jajka do miski z zimną wodą lub lodem. Po kilku minutach obierzesz je bez problemu.

Ile jajek tygodniowo zjadasz? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: