• Link został skopiowany

Jajka faszerowane pewną rybą. Ona plus żółtko to pasta idealna. O stokroć lepsza od tuńczyka i łososia

W tym roku na Wielkanoc postaw na jajka faszerowane pewną rybą. To nietypowe połączenie smakowe, które z pewnością zawładnie niejednym podniebieniem. Przygotowanie jest banalnie proste.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Jajka faszerowane wędzoną makrelą możesz przygotować na różne okazje, ale na pewno idealnie sprawdzą się na wielkanocny stół. Do nadzienia używamy ryby połączonej z ugotowanym żółtkiem, majonezem i szczypiorkiem. Aby smak farszu był bardziej wyrazisty, można dodać do niego drobno posiekaną czerwoną cebulę.  

Zobacz wideo Przetestowałyśmy ofertę wielkanocną Gessler. Ile zapłaciłyśmy?

Farsz do jajek - wędzona makrela na pewno zachwyci smakiem. Jakich składników będziesz potrzebować do przygotowania przekąski?

Jajka faszerowane to jedna z najczęściej serwowanych świątecznych przekąsek. Z czego przygotować nietypowy farsz do jajek? Wędzona makrela w połączeniu z kilkoma innymi składnikami to strzał w dziesiątkę. Do przygotowania smakowitej przystawki będziesz potrzebować następujących składników:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g wędzonej makreli 
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku 

Jajka faszerowane z wędzoną makrelą. Przygotowanie przystawki krok po kroku 

Przepyszne jajka faszerowane z wędzoną makrelą na pewno znikną z talerzy w mgnieniu oka. Przygotujesz je zgodnie z poniższą instrukcją:

  • Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na połówki
  • Wyjmujemy żółtka, wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem
  • Dodajemy rozdrobnioną makrelę, posiekaną na drobno cebulę, szczypiorek i majonez
  • Doprawiamy solą i pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy
  • Przygotowanym w ten sposób farszem nadziewamy połówki jajek

Jajka faszerowane makrelą - z czym podawać wielkanocną przekąskę?

Na świątecznym stole nie może zabraknąć sosu tatarskiego i to właśnie z nim bardzo dobrze smakują jajka faszerowane makrelą. Sprawdzi się także delikatny sos jogurtowy z koperkiem lub sam majonez. Jajka można ułożyć na specjalnym półmisku i udekorować świeżymi ziołami lub jadalnymi kwiatami. Przystawka na pewno zachwyci domowników i gości swoim apetycznym wyglądem. 

Które jajka faszerowane lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: