• Link został skopiowany

Ty robisz jajka faszerowane, a ja w święta stawiam na to. Wujek od razu bierze pięć sztuk

Szukasz pomysłu na oryginalne świąteczne danie? Mam idealną propozycję. Zamiast faszerowanych jajek zrób w tym roku wielkanocne galaretki. Wyglądają efektownie, a smakują jeszcze lepiej. Z pewnością zaskoczysz wszystkich przy stole.
Jak zrobić galaretki w kształcie jajek? Evgeny Ostroushko/iStock
Jak zrobić galaretki w kształcie jajek? Evgeny Ostroushko/iStock

W Wielkanoc na stole nie może zabraknąć jajek. Niektórzy lubią wersję z majonezem, inni z farszem, a pozostali wolą jeść je w formie sałatki. Z biegiem lat te wszystkie propozycje mogą nam się jednak znudzić. Warto w tym roku zaryzykować i zaserwować coś niepowtarzalnego. Można powiedzieć, że jajeczny klimat wciąż będzie zachowany, bo proponowana przeze mnie potrawa ma właśnie taki kształt.

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Najlepsza świąteczna przekąska. Jajka galaretki wielkanocne

Galaretki w kształcie jajek to oryginalny pomysł podania wędlin oraz marynowanych warzyw. Kolorowa przekąska zachęci do spróbowania nawet dzieci. Przypomina trochę słynne "zimne nóżki", które często królują na rodzinnych imprezach. Oto lista składników potrzebnych do przygotowania dania:

  • 10 sztuk wydmuszek z jajek,
  • 3 plasterki szynki,
  • 2 marchewki,
  • 1/4 puszki kukurydzy,
  • 1/4 puszki groszku,
  • natka pietruszki,
  • żelatyna wieprzowa,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Jeśli nie podoba ci się wizja dodawania wędliny, zawsze możesz zamienić ją na coś innego, np. jedną pierś z kurczaka albo dwa udka. Wystarczy je ugotować, a potem pokroić na drobne kawałki i rozdrobnić za pomocą widelca.

Jak zrobić galaretki w kształcie jajek?
Jak zrobić galaretki w kształcie jajek? Anna Skvortsova/iStock

Jak zrobić galaretki w kształcie jajek? Znikną ze stołu jako pierwsze

Wielkanocne galaretki przygotowuje się podobnie jak tradycyjną mięsną galaretę. Zacznij od oczyszczenia wydmuszek jaj. Umyj je i sparz wrzątkiem. Zostaw do wystygnięcia oraz całkowitego wysuszenia. Potem postępuj według poniższej instrukcji.

  1. Pokrój marchew w kostkę i posiekaj drobno natkę pietruszki. Przełóż do miski.
  2. Dołóż kukurydzę, groszek oraz pokrojoną szynkę. Dopraw i wymieszaj całość.
  3. Rozpuść 8 łyżeczek żelatyny w litrze wody. Przestudź.
  4. Do wydmuszek wkładaj za pomocą łyżki przygotowaną wcześniej mieszankę. Zalej wywarem i zostaw do ostygnięcia.
  5. Na koniec obierz galaretki jak zwykłe jajka. Gotowe! Wesołych świąt!
Więcej o: