W Wielkanoc na stole nie może zabraknąć jajek. Niektórzy lubią wersję z majonezem, inni z farszem, a pozostali wolą jeść je w formie sałatki. Z biegiem lat te wszystkie propozycje mogą nam się jednak znudzić. Warto w tym roku zaryzykować i zaserwować coś niepowtarzalnego. Można powiedzieć, że jajeczny klimat wciąż będzie zachowany, bo proponowana przeze mnie potrawa ma właśnie taki kształt.
Galaretki w kształcie jajek to oryginalny pomysł podania wędlin oraz marynowanych warzyw. Kolorowa przekąska zachęci do spróbowania nawet dzieci. Przypomina trochę słynne "zimne nóżki", które często królują na rodzinnych imprezach. Oto lista składników potrzebnych do przygotowania dania:
Jeśli nie podoba ci się wizja dodawania wędliny, zawsze możesz zamienić ją na coś innego, np. jedną pierś z kurczaka albo dwa udka. Wystarczy je ugotować, a potem pokroić na drobne kawałki i rozdrobnić za pomocą widelca.
Wielkanocne galaretki przygotowuje się podobnie jak tradycyjną mięsną galaretę. Zacznij od oczyszczenia wydmuszek jaj. Umyj je i sparz wrzątkiem. Zostaw do wystygnięcia oraz całkowitego wysuszenia. Potem postępuj według poniższej instrukcji.