• Link został skopiowany

Tak nie rób pasztetu. Wyjdzie suchy i będzie się rozpadał

Pasztet wielkanocny to w wielu domach obowiązkowa potrawa. Powinien być miękki, aromatyczny i odpowiednio wilgotny. By osiągnąć pasztetowy sukces, trzeba wiedzieć dwie rzeczy: czego do pasztetu nie dodawać (lub dodawać, ale w prawidłowy sposób) oraz jakich przypraw użyć.
Pyszny, kremowy pasztet
Slawomir Fajer /Shutterstock

Zrobienie idealnego pasztetu na Wielkanoc nie jest trudne. Trzeba jednak skupić się na doborze odpowiednich składników. Podstawą jest oczywiście mięso, ale nie mniej ważne są pozostałe dodatki, takie jak jajka, bułka oraz przyprawy. Czego unikać, robiąc pasztet na Wielkanoc?

Zobacz wideo Pasztet z jajek idealny na Wielkanoc [HAPS VEGE]

Jak zrobić dobry pasztet? Kup takie mięso i uważaj z jajkami

Zacznijmy od najważniejszego składnika, czyli mięsa. Można wybrać jeden rodzaj lub użyć mieszanki kilku, np. wieprzowiny, drobiu i cielęciny. Świetnie smakuje też pasztet z dziczyzny. Odradza się jednak korzystanie z samych chudych mięs. Taki pasztet będzie oczywiście bardziej dietetyczny, ale to tłuste mięsa nadają mu odpowiedniej konsystencji. Warto więc dodać do niego kawałek boczku lub słoniny. Co ciekawe, wcale nie trzeba dodawać wątróbki, która widnieje w wielu przepisach. Jeśli więc za nią nie przepadasz, śmiało możesz ją pominąć.

Kolejnym ważnym elementem są jajka. Dzięki nim utrzymamy pasztet w ryzach. Pamiętaj jednak, by nie dodawać ich w całości, a oddzielić żółtko od białka. Następnie żółtka dodaj do masy mięsnej (wcześniej możesz je roztrzepać), a białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy na pasztet na końcu. Nada to pasztetowi delikatności i puszystości. 

Przygotowując pasztet, lepiej unikać też dodawania do niego suchej bułki tartej. Lepiej sprawdzi się grahamka albo kajzerka namoczona w mleku lub w wodzie. Przed dodaniem do masy trzeba ją jednak odcisnąć z nadmiaru płynu. To także wpływa na spójność i strukturę pasztetu. Dzięki temu jest mniejsze ryzyko, że będzie rozpadał się przy krojeniu.

Jakie przyprawy dodać do pasztetu? To nie tylko sól i pieprz

One są oczywiście bardzo ważne i nie można ich pominąć, nie grają jednak głównej roli. Przede wszystkim dobry pasztet nie może się obejść bez kilku kulek ziela angielskiego oraz liści laurowych. Dodaje się je do wywaru podczas gotowania mięsa.

Natomiast do masy, by podkręcić jej smak, można dodać gałkę muszkatołową, kminek i mielony imbir. Świetnymi dodatkami do pasztetu będą też: majeranek, tymianek, a nawet czarnuszka dla tych, którzy przepadają za jej aromatem. Więcej o tym, jakie przyprawy dodać do pasztetu, przeczytasz w tym tekście: Nie tylko sól i pieprz. Do pasztetu dodałam te przyprawy. Teściowej spadły kapcie z wrażenia.

Więcej o: