Tradycyjny makowiec jest podawany głównie w okresie Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Najczęściej robi się go z ciasta drożdżowego, mielonego maku z dodatkiem miodu lub cukru, bakalii i kandyzowanych owoców. Jeśli nie masz jednak wiele czasu, wypróbuj ten przepis. Taka wersja jest idealna dla spóźnialskich. Smakuje doskonale, a ciasto robi się znacznie szybciej niż tradycyjne. Makowiec na Wielkanoc wcale nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni.
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. W tym dniu Polacy zajadają się jajkami oraz żurkiem i białą kiełbasą. Często podaje się też pieczone mięsa, zimne przystawki jak galareta czy rolada, a także sałatkę jarzynową. Tradycyjnymi ciastami wielkanocnymi są mazurek na kruchym spodzie z masą kajmakową, sernik, babka oraz oczywiście makowiec.
Jak przyrządzić szybki makowiec z gotowej masy? Aby go zrobić, zarezerwuj 20 minut i przygotuj kilka składników:
Makowiec warto udekorować. Możesz polać go lukrem i posypać np. skórką pomarańczową albo migdałami. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie polewy czekoladowej. Do jej zrobienia potrzebujesz:
Makowiec na biszkoptach zrobisz błyskawicznie, a przepis jest tak prosty, że poradzi z nim sobie nawet niewprawny cukiernik.
Najlepsze ciasto na Wielkanoc to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.