• Link został skopiowany

Prostszego przepisu nie znajdziesz. Makowiec na Wielkanoc bez pieczenia. Gotowy w 20 minut

Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole, ale jego przygotowanie bywa czasochłonne i wymaga pokładów cierpliwości. Na szczęście jest alternatywa. Jak zrobić szybki makowiec z gotowej masy? Wyjaśniamy.
Tak zrobisz makowiec na ostatnią chwilę. Idealny dla zapominalskich. Nie wymaga pieczenia
Tak zrobisz makowiec na ostatnią chwilę. Idealny dla zapominalskich. Nie wymaga pieczenia, istock/@fotosylvie

Tradycyjny makowiec jest podawany głównie w okresie Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Najczęściej robi się go z ciasta drożdżowego, mielonego maku z dodatkiem miodu lub cukru, bakalii i kandyzowanych owoców. Jeśli nie masz jednak wiele czasu, wypróbuj ten przepis. Taka wersja jest idealna dla spóźnialskich. Smakuje doskonale, a ciasto robi się znacznie szybciej niż tradycyjne. Makowiec na Wielkanoc wcale nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni. 

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Jakie są tradycyjne potrawy wielkanocne? Makowiec to nie wszystko 

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. W tym dniu Polacy zajadają się jajkami oraz żurkiem i białą kiełbasą. Często podaje się też pieczone mięsa, zimne przystawki jak galareta czy rolada, a także sałatkę jarzynową. Tradycyjnymi ciastami wielkanocnymi są mazurek na kruchym spodzie z masą kajmakową, sernik, babka oraz oczywiście makowiec.

Jak zrobić szybki makowiec na Wielkanoc? Jest banalnie prosty

Jak przyrządzić szybki makowiec z gotowej masy? Aby go zrobić, zarezerwuj 20 minut i przygotuj kilka składników:

  • 400 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 200 g biszkoptów,
  • 200 g mielonego maku lub gotowej masy makowej,
  • 1,5 szklanki bakalii,
  • opakowanie śmietankowego albo waniliowego budyniu,
  • 3 łyżki amaretto,
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego,
  • łyżkę miodu.

Makowiec warto udekorować. Możesz polać go lukrem i posypać np. skórką pomarańczową albo migdałami. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie polewy czekoladowej. Do jej zrobienia potrzebujesz:

  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 5 łyżek mleka,
  • 60 g masła.
Jak zrobić szybki makowiec na Wielkanoc?
Jak zrobić szybki makowiec na Wielkanoc? istock/@arfo

Makowiec na biszkoptach zrobisz błyskawicznie, a przepis jest tak prosty, że poradzi z nim sobie nawet niewprawny cukiernik.

  1. Zacznij od wyłożenia blachy biszkoptami.
  2. Do pojemnika wsyp bakalie i zalej je wrzątkiem, a potem odsącz i wlej do nich amaretto oraz ekstrakt waniliowy. Pozostaw na kilka minut.
  3. Masę przyrządzisz poprzez podgrzanie 300 ml mleka, do której należy dodać mak i masło. Gotuj na wolnym ogniu, a kiedy zacznie gęstnieć, dorzuć bakalie i miód.
  4. Do osobnej miski wlej resztę mleka, dodaj budyń i wymieszaj, a potem wlej do masy makowej.
  5. Gotową masę wlej na blachę i wyrównaj szpatułką. Odstaw, by ciasto wystygło.
  6. Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło, a na koniec dodaj mleko. Mieszaj, a kiedy zgęstnieje, polej ciasto. Gotowe!

Najlepsze ciasto na Wielkanoc to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: