Amaretti lepione masą pralinową
Amaretti lepione masą pralinową
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Migdały mielone - 200 gCukier puder - 180 gMąka tortowa - 30 gMąka ziemniaczana - 10 gBiałka - 2Likier migdałowy amaretto - 1 łyżkaMasa pralinowa - 300-350 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Migdały, cukier puder i obydwie mąki łączymy. Dodajemy białka, dokładnie mieszamy (ciasto możemy włożyć na kilka godzin do lodówki). Z ciasta formujemy kulki, układamy w sporych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st., pieczemy około 20 minut (upieczone z włączonym termoobiegiem w 180 st. będą apetycznie popękane). Studzimy. Masę pralinową wkładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na połowę ciasteczek, przykrywamy pozostałymi i zlepiamy. Amaretti najlepiej smakują z deserowym winem lub likierem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory