Argentyńskie pierożki

Martin Gimenez Castro/Magazyn Kuchnia 11.02.2020 11:49
(1 ocena)
OCEŃ
Argentyńskie pierożki
Argentyńskie pierożki
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę wsypujemy do miski, pośrodku robimy dołek, do którego wsypujemy sól, wlewamy oliwę i gorącą wodę, cały czas mieszając. Wykładamy masę na stolnicę, zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je placek o grubości 2 mm i wycinamy krążki o średnicy 10 cm. Mozzarellę ścieramy na tarce, mieszamy z posiekaną szynką, parmezanem i ricottą. Nakładamy po łyżce farszu na połowę krążków, nakrywamy pozostałymi krążkami i sklejamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej sorrentinos. Gotujemy, aż pierożki wypłyną na powierzchnię, jakieś 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze śmietanką lub sosem pomidorowym. Uwaga: W Argentynie jada się sporo potraw rodem z kuchni włoskiej. Jednak o sorrentinos można powiedzieć, że to prawdziwie argentyński, a nie włoski specjał, ponieważ wymyślono je w Buenos Aires, w restauracji Sorrento. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.