Składniki (2porcje)
-
Mąka pszenna typ 500 - 250 gOliwa - 2 łyżkiSól - 1 łyżkaWoda - 1 szklankaMozzarella - 200 gSzynka - 100 gParmezan - 1/2 szklanki startegoRicotta - 250 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę wsypujemy do miski, pośrodku robimy dołek, do którego wsypujemy sól, wlewamy oliwę i gorącą wodę, cały czas mieszając. Wykładamy masę na stolnicę, zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je placek o grubości 2 mm i wycinamy krążki o średnicy 10 cm. Mozzarellę ścieramy na tarce, mieszamy z posiekaną szynką, parmezanem i ricottą. Nakładamy po łyżce farszu na połowę krążków, nakrywamy pozostałymi krążkami i sklejamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej sorrentinos. Gotujemy, aż pierożki wypłyną na powierzchnię, jakieś 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze śmietanką lub sosem pomidorowym. Uwaga: W Argentynie jada się sporo potraw rodem z kuchni włoskiej. Jednak o sorrentinos można powiedzieć, że to prawdziwie argentyński, a nie włoski specjał, ponieważ wymyślono je w Buenos Aires, w restauracji Sorrento.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory