Austriacka babka drożdżowa

Magazyn Kuchnia/Tadeusz Gwiaździński 29.03.2021 21:22
(brak ocen)
OCEŃ
Austriacka babka drożdżowa
Austriacka babka drożdżowa
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do miksera wrzucamy twaróg, creme fraîche, cukier puder, skrobię ziemniaczaną, szczyptę soli i jajka oraz tonkę lub wanilię. Miksujemy na gładką masę.

2 / 3

Dno tortownicy z odpinaną obręczą (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Natłuszczamy boki olejem kokosowym. Przelewamy masę do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Po 15 minutach obniżamy temperaturę do 130 st. i pieczemy sernik jeszcze 70-75 minut. 

3 / 3

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w środku przez 2 godziny. Wyjmujemy sernik z piekarnika, odstawiamy do pełnego ostygnięcia, po czym wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem rozprowadzamy na powierzchni sernika gęstą śmietanę lub jogurt grecki i oprószamy mieszanką zmielonych orzechów (lub migdałów) i cukru kokosowego. Przechowujemy w lodówce.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.