Austriacka babka drożdżowa
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Drożdże świeże - 3 dagMleko 3.2 proc. - 250 mlSól - SzczyptaCukier - 10 dagMąka pszenna - 25 dag (typ 500 lub 700)Masło - 15 dagŻółtka - 12Masło - Do wysmarowania formyMąka pszenna - Do wysypania formyMigdały - 2 łyżki połówek sparzonych i obranychCukier puder - Do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do miksera wrzucamy twaróg, creme fraîche, cukier puder, skrobię ziemniaczaną, szczyptę soli i jajka oraz tonkę lub wanilię. Miksujemy na gładką masę.
Dno tortownicy z odpinaną obręczą (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Natłuszczamy boki olejem kokosowym. Przelewamy masę do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Po 15 minutach obniżamy temperaturę do 130 st. i pieczemy sernik jeszcze 70-75 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w środku przez 2 godziny. Wyjmujemy sernik z piekarnika, odstawiamy do pełnego ostygnięcia, po czym wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem rozprowadzamy na powierzchni sernika gęstą śmietanę lub jogurt grecki i oprószamy mieszanką zmielonych orzechów (lub migdałów) i cukru kokosowego. Przechowujemy w lodówce.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory