Awokado nadziewane fetą

Magazyn Kuchnia 15.02.2021 16:38
(brak ocen)
OCEŃ
Awokado nadziewane fetą
Awokado nadziewane fetą
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Umyte i osuszone awokado kroimy wzdłuż na połówki i wyjmujemy pestkę. Łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając około 3 cm przy skórce. Miąższ kroimy w kostkę i polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Sokiem skrapiamy też każdą połówkę awokado. 

2 / 3

Fetę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Pietruszkę i miętę myjemy, odrywamy listki od gałązek i drobno siekamy (4 szczytowe listki mięty odkładamy). 

3 / 3

Do małej salaterki wkładamy pokrojone awokado, fetę, ćwiartki pomidorów, plasterki cebuli, dodajemy oliwę. Sałatkę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, delikatnie mieszamy i napełniamy nią połówki awokado. Każdą porcję przybieramy czarną oliwką przekrojoną na pół i listkami mięty. Przykrywamy sałatkę folią spożywczą i przed podaniem schładzamy ją w lodówce.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.