Awokado nadziewane fetą
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Awokado - 2Cytryna - 1 dużaFeta - 100 gCebula - 1 duża młodaNatka pietruszki - 2 gałązkiMięta - 2 gałązkiOliwa - 3 łyżkiOliwki czarne - 4Sól - szczyptaPieprz czarny mielony - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyte i osuszone awokado kroimy wzdłuż na połówki i wyjmujemy pestkę. Łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając około 3 cm przy skórce. Miąższ kroimy w kostkę i polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Sokiem skrapiamy też każdą połówkę awokado.
Fetę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Pietruszkę i miętę myjemy, odrywamy listki od gałązek i drobno siekamy (4 szczytowe listki mięty odkładamy).
Do małej salaterki wkładamy pokrojone awokado, fetę, ćwiartki pomidorów, plasterki cebuli, dodajemy oliwę. Sałatkę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, delikatnie mieszamy i napełniamy nią połówki awokado. Każdą porcję przybieramy czarną oliwką przekrojoną na pół i listkami mięty. Przykrywamy sałatkę folią spożywczą i przed podaniem schładzamy ją w lodówce.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory