Składniki (6porcji)
-
Por - 1Ziemniaki - 0.5 kgŚliwki wędzone - 3-4Olej rzepakowy - 4 łyżkiMleko kokosowe - szklanka z okładem mleka kokosowegoPieprz cytrynowy - 1/3 łyżkiChili - spora szczyptaSól - 1/3 łyżeczkiMajeranek świeży - 1 łyżeczkaNatka pietruszki - ma być poszatkowana
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Por myję, obieram i szatkuję. Ziemniaki obieram i ucieram na tarce o małych okach. Śliwki bez pestki drobno kroję. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam poszatkowany por. Kiedy się już zeszkli, dodaję śliwki i mleko kokosowe. Duszę wszystko na dość dużym ogniu, dokładam utarte, odsączone ziemniaki, pieprz, chilli i sól wędzoną. Na końcu wrzucam natkę pietruszki i majeranek. Piekarnik nastawiam na około 160 stopni. Masę przekładam do posmarowanej olejem formy, wygładzam i wstawiam do pieca na około półtorej godziny. Przestudzoną babę łatwiej pokroić i usadowić wygodnie w pojemniku, na głodną godzinę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory