Baba ziemniaczana

Maia Sobczak/Magazyn Kuchnia 07.02.2020 15:40
(brak ocen)
OCEŃ
Baba ziemniaczana
Baba ziemniaczana
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Por myję, obieram i szatkuję. Ziemniaki obieram i ucieram na tarce o małych okach. Śliwki bez pestki drobno kroję. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam poszatkowany por. Kiedy się już zeszkli, dodaję śliwki i mleko kokosowe. Duszę wszystko na dość dużym ogniu, dokładam utarte, odsączone ziemniaki, pieprz, chilli i sól wędzoną. Na końcu wrzucam natkę pietruszki i majeranek. Piekarnik nastawiam na około 160 stopni. Masę przekładam do posmarowanej olejem formy, wygładzam i wstawiam do pieca na około półtorej godziny. Przestudzoną babę łatwiej pokroić i usadowić wygodnie w pojemniku, na głodną godzinę.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA