Baba ziemniaczana (litewska)
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Ziemniaki - 2 kgJajka - 5 sztBoczek wędzony - 1/2 kg (chudego)Kapusta biała - 1/2 główkiCebula czerwona - 2 sztSzczypiorek - 2 pęczkiCzosnek - 1 ząbekSól - Do smakuPieprz biały mielony - Do smakuŚmietana 18 proc. - 3 łyżkiKoperek - 1 pęczekOlej z pestek winogron - Do smażeniaMasło - Do smarowania formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrób farsz pierwszy: boczek pokrój w drobną kostkę i lekko przesmaż na suchej patelni. Oddzielnie podsmaż na oleju czerwoną cebulę pokrojoną w piórka i posoloną. Wymieszaj ją z boczkiem. Zrób farsz drugi: kapustę pokrój w paski. Przypraw do smaku solą i pieprzem, krótko podsmaż na odrobinie oleju. Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na drobnej tarce. Przełóż na sitko wyścielone gazą i dobrze odciśnij sok. Do ziemniaków dodaj 5 żółtek, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą ziemniaczaną. W wysmarowanej tłuszczem formie o średnicy 25 cm układaj na zmianę warstwy ziemniaków oraz farszu z boczku i kapusty. Piecz godzinę i 30 minut w temp. 180°C. Upieczoną babę podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, gdy jest jeszcze gorąca. Dobrym dodatkiem jest bardzo gęsta kwaśna śmietana wymieszana z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory