Babka ziemniaczana

Haps 16.02.2020 21:44
(brak ocen)
OCEŃ
Babka ziemniaczana
Fajna babka. I ziemniaki też są fajne. A babka ziemniaczana jest duofajna do kwadratu.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Boczek pokrój w drobną kostkę i wysmaż na chrupko na suchej patelni. Odcedź z nadmiaru tłuszczu i odstaw. Do dużej miski zetrzyj ziemniaki na tarce o drobnych oczkach oraz cebulę na części do przecierów. Przy pomocy chochelki lub miarki kuchennej odciśnij z ziemniaków nadmiar wody (jak na wideo).

2 / 3

Następnie dodaj jajka, oba rodzaje mąki, sól, pieprz i majeranek i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj usmażony wcześniej boczek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do długiej keksówki posmarowanej masłem i posypanej mąką.

3 / 3

Piecz około godziny w 190 stopniach C, aż babka nabierze złotobrązowego koloru. Jeśli wierzch babki za mocno się przypiecze, przykryj blaszkę folią aluminiową na czas dalszego pieczenia. Gotową babkę można dodatkowo pokroić w plastry i obsmażyć z obu stron na oleju.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps