Babka ziemniaczana

- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Ziemniaki - 2 kgCebula - 2 sztukiJajka - 2 sztukiBoczek wędzony - 200 gMąka pszenna - 3 czubate łyżki + do obsypania formyMąka ziemniaczana - 3 czubate łyżkiSól - 2 łyżeczkiMajeranek suszony - 1 łyżeczkaPieprz czarny mielony - 1 łyżeczkaMasło - do wysmarowania formyOlej rzepakowy - do podsmażeniaŚmietana 18 proc. - do podania
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Boczek pokrój w drobną kostkę i wysmaż na chrupko na suchej patelni. Odcedź z nadmiaru tłuszczu i odstaw. Do dużej miski zetrzyj ziemniaki na tarce o drobnych oczkach oraz cebulę na części do przecierów. Przy pomocy chochelki lub miarki kuchennej odciśnij z ziemniaków nadmiar wody (jak na wideo).
Następnie dodaj jajka, oba rodzaje mąki, sól, pieprz i majeranek i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj usmażony wcześniej boczek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do długiej keksówki posmarowanej masłem i posypanej mąką.
Piecz około godziny w 190 stopniach C, aż babka nabierze złotobrązowego koloru. Jeśli wierzch babki za mocno się przypiecze, przykryj blaszkę folią aluminiową na czas dalszego pieczenia. Gotową babkę można dodatkowo pokroić w plastry i obsmażyć z obu stron na oleju.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory