Bagietka z szybkim gravadlaxem i guacamole
Walentynki tuż tuż i z tej okazji postanowiliśmy pożenić kuchnię skandynawską i meksykańską. Z tego połączenia urodziła się pyszna bagietka z gravadlaxem i guacamole. Jak ją zrobić? Sprawdźcie sami.
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Szalotka - 1Chili - 1Pomidorki koktajlowe - garśćAwokado - 2Limonka - 1Kolendra (natka) - garść świeżych liściBagietka - 1/2, dobrej, francuskiej
-
Gravadlax
Łosoś surowy (filet) - 200 gSól morska - 50 g, gruboziarnistejCukier - 25 g
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zacznij od łososia: przygotuj marynatę – wymieszaj sól i cukier. Łososia pozbaw skóry i ości, a następnie włóż do soli i cukru, dokładnie go nimi obtocz i wstaw do lodówki na 30 minut.
Podczas gdy łosoś będzie się marynował, przygotuj guacamole – posiekaj drobno szalotkę i chili bez pestek, pomidorki pokrój na ćwiartki lub połówki, awokado rozgnieć widelcem. Wymieszaj razem wszystkie składniki i dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. Dodaj posiekaną kolendrę (zostaw kilka listków do dekoracji). Po tym czasie wyciągnij łososia, opłucz go pod bieżącą zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku.
Bagietkę przekrój wzdłuż na pół i zgrilluj na suchej patelni. Pieczywo podawaj wysmarowane sowitą ilością guacamole, z cienko pokrojonym marynowanym łososiem i sporą ilością kolendry (którą spokojnie możecie zastąpić szczypiorkiem czy pietruszką, jeśli nie lubicie kolendry).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory