Bajgle - przepis podstawowy

Tomek Woźniak, Magazyn Kuchnia 30.01.2020 11:43
(brak ocen)
OCEŃ
Bajgle - przepis podstawowy
Bajgle - przepis podstawowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W misce łączymy wszystkie składniki (poza miodem i sezamem) i zagniatamy ciasto, ręcznie lub mikserem z hakiem do wyrabiania. Ciasto zagniatamy do momentu, aż będzie elastyczne i zacznie odklejać się od dłoni. Jeśli jest za luźne, wsypujemy trochę mąki, jeśli za suche - wlewamy odrobinę wody. Dzielimy ciasto na 8-12 części i kładziemy je na blasze wyściełanej pergaminem. Przykrywamy przezroczystą folią i odstawiamy na 45 minut, aby bułki wyrosły. W dużym garnku zagotowujemy wodę z miodem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Z kawałków ciasta formujemy kulki, w każdej kciukiem robimy dziurkę. Wrzucamy do wrzącej wody po dwa bajgle, wyławiamy je, gdy wypłyną na powierzchnię. Osączamy na ręczniku papierowym, przekładamy z powrotem na blachę, oprószamy sezamem i pieczemy przez 15 minut. Uwaga: Przygotowując bajgle, możecie pominąć gotowanie i po prostu piec je przez 25 minut. Wyjdą wtedy mięciutkie i puszyste bułeczki. Czasami robię takie na niedzielne śniadanie i podaję do nich marmoladę z gorzkich pomarańczy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.