Składniki (4porcje)
-
Bakłażan - 4 małePomidory - 6 suszonych z zalewyCzosnek - 1 słoiczek w zalewie octowo-ziołowejOliwa - 1 szklankaOcet winny - 1/2 szklanki białegoSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuPieprz cayenne (pieprz kajeński) - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bakłażany myjemy i kroimy w cienkie plastry, a następnie grillujemy je na patelni grillowej lub smażymy na patelni teflonowej i odstawiamy. Suszone pomidory kroimy w paseczki. W misce mieszamy plastry bakłażana, suszone pomidory i odcedzony czosnek. Z reszty składników robimy marynatę - mieszamy je, ubijając widelcem. Warzywa zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy je do słoików, wlewając na koniec także marynatę. Słoiki wstawiamy do lodówki na dwa dni. Wyśmienite jako przekąska z krakersami, chlebkiem pita lub jako dodatek do kanapek.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory