Bakłażany z mięsem na szpinaku
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Olej rzepakowy - 1 szklankaBakłażan - 2 pokrojone w plasterkiJajka - 3 lekko ubiteBułka tarta - 1 szklankaPolędwiczki wieprzowe - 2 pokrojone na cienkie medalionySos pomidorowy - 2 szklanki gotowego z bazylią i czosnkiemBazylia - 1 pęczekMozzarella - 50 dag pokrojonej w plasterkiParmezan - 1 szklanka startegoMakaron nitki - 50 dagSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSzpinak świeży - 1.5 kgCzosnek - 4 roztarte ząbkiOliwa - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W rondlu na średnim ogniu porcjami rozgrzewaj po trochę oleju rzepakowego. Plasterki bakłażanów zanurzaj najpierw w jajkach, potem w tartej bułce i smaż na rumiano po kilka minut z każdej strony. Usmażone bakłażany zdejmuj z patelni i osączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Medaliony wieprzowe oprósz solą i pieprzem, również obtocz najpierw w jajkach, a potem w bułce tartej. Usmaż jak bakłażany (po kilka minut z każdej strony) i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Na dnie żaroodpornej formy rozprowadź warstwę sosu pomidorowego. Do sosu włóż medaliony, każdy obłóż listkami bazylii i plasterkiem mozzarelli, posyp parmezanem. Na warstwie parmezanu połóż trochę ugotowanego makaronu, plasterek bakłażana, na to następny plasterek mozzarelli, ponownie szczyptę parmezanu, sporą łyżkę sosu pomidorowego, a na koniec - listek bazylii. Piecz przez 15-20 minut w temp. 170-180 st. C.
Przygotuj szpinak: w rondlu rozgrzej oliwę, włóż opłukane i osuszone liście szpinaku, dodaj roztarty czosnek, króciutko podsmaż, aby szpinak stracił surowość. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Wieżyczki z polędwiczek i bakłażanów wyjmij z formy, ułóż na szpinaku, skrop oliwą i posyp świeżo mielonym pieprzem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory