Banany flambirowane po barbarzyńsku

Tadeusz Pióro/Magazyn Kuchnia 20.11.2020 12:55
(brak ocen)
OCEŃ
Banany flambirowane po barbarzyńsku
Banany flambirowane po barbarzyńsku
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Do wysmarowanego połową masła naczynia żaroodpornego wkładamy banany, zalewamy miodem rozrobionym z winem i sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem i obkładamy resztą masła. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 15 minut, co 5 minut polewając owoce płynem, w którym leżą. Wyjmujemy z piekarnika, natychmiast posypujemy cukrem.

2 / 2

Koniak lekko podgrzewamy w rondelku, zdejmujemy z gazu, podpalamy, trzymając zapałkę w wyciągniętej na całą długość ręce, czyli stojąc jak najdalej od rondelka. Kiedy płomienie - które mogą wystrzelić wysoko, trzeba być na to przygotowanym! - znikną, polewamy koniakiem banany. Przekładamy na podgrzane talerze razem z syropowatym płynem, który zostanie w naczyniu do zapiekania.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps