Banany flambirowane po barbarzyńsku
Banany flambirowane po barbarzyńsku
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Do wysmarowanego połową masła naczynia żaroodpornego wkładamy banany, zalewamy miodem rozrobionym z winem i sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem i obkładamy resztą masła. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 15 minut, co 5 minut polewając owoce płynem, w którym leżą. Wyjmujemy z piekarnika, natychmiast posypujemy cukrem.
2 / 2
Koniak lekko podgrzewamy w rondelku, zdejmujemy z gazu, podpalamy, trzymając zapałkę w wyciągniętej na całą długość ręce, czyli stojąc jak najdalej od rondelka. Kiedy płomienie - które mogą wystrzelić wysoko, trzeba być na to przygotowanym! - znikną, polewamy koniakiem banany. Przekładamy na podgrzane talerze razem z syropowatym płynem, który zostanie w naczyniu do zapiekania.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory