Baranina duszona po kurpiowsku
Baranina duszona po kurpiowsku
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Baranina - 1 łopatkaŚmietana 22 proc. - 1/2 szklankiOlej rzepakowy - do smażeniaZiele angielskie - do smakuCzosnek - 2-3 ząbkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuBulion warzywny - 2/3 szklanki
-
Marynata:
Ocet winny - 3 łyżkiZiele angielskie - 3-4 ziarenkaLiść laurowy - 1Cebula - 1-2Cukier - 1 łyżeczkaSól - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Ugotuj marynatę z podanych składników i szklanki wody. Ostudź.
2 / 4
W tym czasie wyjmij kość z łopatki baraniej, usuń żyły i zbędny tłuszcz. Zalej marynatą, przykryj i odstaw na 3 dni do lodówki.
3 / 4
Zamarynowaną pieczeń osusz, zasznuruj bawełnianą nicią, aby nadać jej ładny kształt, podsmaż z każdej strony na rumiano i podlej 2/3 szklanki bulionu. Dodaj ziele angielskie i czosnek, duś na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
4 / 4
Wyjmij je z brytfanny i pokrój w plastry, a sos przecedź, wymieszaj ze śmietaną i przypraw do smaku. Podawaj do mięsa.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory