Bardzo miodowy deser

Piotr Wyrwas/Magazyn Kuchnia 29.01.2021 13:41
(brak ocen)
OCEŃ
Bardzo miodowy deser
Bardzo miodowy deser
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Przygotowujemy ciasto: mieszamy cukier z miodem i ucieramy z jajkami na puszystą masę. Dodajemy po trochu mąkę przesianą ze szczyptą sody. Przekładamy do formy, np. keksówki, i pieczemy 30-40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu kroimy na porcje.

2 / 5

Robimy galaretkę: łączymy wodę z sokiem z cytryny i miodem. Dodajemy agar i zagotowujemy. Wylewamy płyn na blaszkę lub do niezbyt głębokiego naczynia, posypujemy pyłkiem pszczelim i pozostawiamy do zastygnięcia. 

3 / 5

Robimy mus: mieszamy wodę z miodem, wrzucamy owoce lipy i gotujemy 5 minut. Owoce odcedzamy, a do płynu dodajemy gumę ksantanową i gumę guar, mieszając. Przelewamy do syfonu, nabijamy dwoma nabojami CO2 i odstawiamy. 

4 / 5

Przygotowujemy lody: mleko, śmietankę i syrop miodowo-sosnowy zagotowujemy razem w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Ucieramy w misce żółtka z cukrem na jasną puszystą pianę. Przestudzone mleko ze śmietanką wlewamy cienkim strumieniem do masy żółtkowej, cały czas mieszając. Gotujemy, pilnując, by masa nie przekroczyła 80 st. C. Schładzamy i mrozimy w maszynce do lodów około godziny (dokładny czas mrożenia zależy od rodzaju maszynki). 

5 / 5

Robimy panna cottę: wszystkie składniki łączymy, gotujemy, studzimy i schładzamy w lodówce. Komponujemy deser: na talerzykach układamy po porcji ciasta, łyżką nakładamy porcje lodów, panna cotty i galaretki, a mus szprycujemy z syfonu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps