Składniki (4porcje)
-
Cukier - 100 gMiód pszczeli - 4 łyżki gryczanegoJajka - 4Mąka pszenna - 250 gSoda oczyszczona - szczypta
-
Galaretka miodowo-cytrynowa
Woda - 200 mlSok cytrynowy - 50 mlMiód pszczeli - 100 ml wielokwiatowegoAgar-agar - 8 g
-
Mus miodowo-lipowy:
Woda - 100 mlMiód pszczeli - 100 ml lipowegoOwoce - 10 sztuk młodych owoców lipyGuma ksantanowa - 2 gGuma guar - 2 g
-
Lody z syropu miodowo-sosnowego:
Mleko 3.2 proc. - 100 mlŚmietana kremówka 36 proc. - 300 mlMiód pszczeli - 120 g; może być syrop miodowo-sosnowyŻółtka - 6Cukier - 5 g
-
Miodowa panna cotta:
Mleko 3.2 proc. - 100 mlŚmietana kremówka 36 proc. - 100 mlMiód pszczeli - 4 łyżki rzepakowegoŻelatyna - 10 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowujemy ciasto: mieszamy cukier z miodem i ucieramy z jajkami na puszystą masę. Dodajemy po trochu mąkę przesianą ze szczyptą sody. Przekładamy do formy, np. keksówki, i pieczemy 30-40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu kroimy na porcje.
Robimy galaretkę: łączymy wodę z sokiem z cytryny i miodem. Dodajemy agar i zagotowujemy. Wylewamy płyn na blaszkę lub do niezbyt głębokiego naczynia, posypujemy pyłkiem pszczelim i pozostawiamy do zastygnięcia.
Robimy mus: mieszamy wodę z miodem, wrzucamy owoce lipy i gotujemy 5 minut. Owoce odcedzamy, a do płynu dodajemy gumę ksantanową i gumę guar, mieszając. Przelewamy do syfonu, nabijamy dwoma nabojami CO2 i odstawiamy.
Przygotowujemy lody: mleko, śmietankę i syrop miodowo-sosnowy zagotowujemy razem w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Ucieramy w misce żółtka z cukrem na jasną puszystą pianę. Przestudzone mleko ze śmietanką wlewamy cienkim strumieniem do masy żółtkowej, cały czas mieszając. Gotujemy, pilnując, by masa nie przekroczyła 80 st. C. Schładzamy i mrozimy w maszynce do lodów około godziny (dokładny czas mrożenia zależy od rodzaju maszynki).
Robimy panna cottę: wszystkie składniki łączymy, gotujemy, studzimy i schładzamy w lodówce. Komponujemy deser: na talerzykach układamy po porcji ciasta, łyżką nakładamy porcje lodów, panna cotty i galaretki, a mus szprycujemy z syfonu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory