Składniki (5porcji)
-
Woda - 2 lBurak - 2Cebula biała - 1Włoszczyzna - 1 pęczekZiemniaki - 4-5Fasola biała sucha - spora garść ugotowanejWieprzowina - 20-25 dagMasło - 2-3 łyżkiPomidory - 2-3Jabłka - 1 kwaśneCytryna - sok z 1Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCukier - do smakuBarszcz czerwony koncentrat - dla koloruŚmietana 18 proc. - ma być kwaśna (do podania)Koperek - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej zimną wodą (lub rosołem albo bulionem), ugotuj prawie do miękkości. Co jakiś czas zdejmuj z powierzchni tworzącą się pianę (szumowiny). Cebulę pokrój na cząstki, ziemniaki w dość dużą kostkę, włoszczyznę i buraki zetrzyj na tarce do warzyw, kapustę poszatkuj. Do zupy włóż cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty). Gotuj około 10 minut, dodaj buraki. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, włóż ziemniaki, kapustę, pomidory (albo koncentrat) oraz obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone jabłko. Gdy i te składniki zrobią się miękkie, przypraw zupę do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym, ewentualnie wlej nieco koncentratu buraczanego, aby poprawić kolor. Jeśli gotowałaś barszcz bez mięsa, dodaj teraz masło lub olej. Zupę wlej na talerz, na każdej porcji połóż po 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany. Posyp posiekanym koperkiem i podawaj.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory