Barszcz z grzybowymi kluskami

Anna Wrońska/Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Barszcz z grzybowymi kluskami
Barszcz z grzybowymi kluskami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Buraki zetrzyj na grubej tarce, dodaj do rosołu. Wlej sok z cytryny, dodaj jabłko pokrojone na cząstki i rozgnieciony czosnek oraz przyprawy. Zagotuj, odstaw na 4-6 godzin, a potem przecedź. Zagnieć ciasto z żółtek, mąki i oliwy, rozwałkuj i pokrój w paseczki o wymiarach 10 x 2,5 cm. Ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Rozgrzej masło, zeszklij posiekaną cebulę, dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Przypraw, smaż, aż odparuje sok, który puściły grzyby. Posiekaj 1/3 grzybów, resztę zmiksuj. Wymieszaj zmiksowane i posiekane grzyby, nakładaj je na paski ciasta, zwijaj w roladki i podgrzewaj w piekarniku. Podawaj do barszczu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE (na porcję)

  • Wartość energetyczna 230.0
  • tłuszcz 1.1g
  • kwasy tłuszczowe nasycone 1.1g
  • węglowodany 48.2g
  • w tym cukry 48.0g
  • białko 7.3g
  • sól 1.0g
Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA