Barszcz z grzybowymi kluskami
Barszcz z grzybowymi kluskami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Rosół - 1,5 litraBurak - 60 dagCytryna - jednaJabłka - jednoLiść laurowy - jedenZiele angielskie - kilka ziarenMajeranek świeży - do smakuCzosnek - dwa ząbkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Ciasto
Żółtka - dwaOliwa - łyżkaMąka pszenna - 25 dag
-
Farsz
Borowiki - 30 dagGrzyby - 10 dag kurekMasło - 6 dagCebula biała - 1,5
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Buraki zetrzyj na grubej tarce, dodaj do rosołu. Wlej sok z cytryny, dodaj jabłko pokrojone na cząstki i rozgnieciony czosnek oraz przyprawy. Zagotuj, odstaw na 4-6 godzin, a potem przecedź. Zagnieć ciasto z żółtek, mąki i oliwy, rozwałkuj i pokrój w paseczki o wymiarach 10 x 2,5 cm. Ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Rozgrzej masło, zeszklij posiekaną cebulę, dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Przypraw, smaż, aż odparuje sok, który puściły grzyby. Posiekaj 1/3 grzybów, resztę zmiksuj. Wymieszaj zmiksowane i posiekane grzyby, nakładaj je na paski ciasta, zwijaj w roladki i podgrzewaj w piekarniku. Podawaj do barszczu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (na porcję)
- Wartość energetyczna 230.0
- tłuszcz 1.1g
- kwasy tłuszczowe nasycone 1.1g
- węglowodany 48.2g
- w tym cukry 48.0g
- białko 7.3g
- sól 1.0g
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory