Barszcz z uszkami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Burak - 4 kgCzosnek - główkaChleb razowy - skórkaJabłka - 3 (kwaśne)Cebula biała - 1Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuZiele angielskie - do smakuMajeranek suszony - do smakuBulion warzywny - 1 l
-
Uszka
Mąka pszenna - szklankaJajka - 1Grzyby suszone - 3 dagOliwa - 2 łyżkiCebula biała - 1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dobre panie domu robią uszka maciupeńkie z jak najcieńszego ciasta. Dopiero z takimi uszkami wigilijny barszcz smakuje jak należy.
Buraki obierz, pokrój w plastry i włóż do kamiennego garnka razem z czosnkiem i chlebem. Zalej 3 litrami ciepłej przegotowanej wody. Odstaw na 3 dni w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu usuwaj tworzący się nalot. Zakwas odstaw do lodówki. Wywar jarzynowy połącz z zakwasem w proporcji 1: 1, przypraw, dodaj jabłka i cebulę. Gotuj 20 minut, przecedź. Z mąki, jajka i wody zagnieć ciasto. Grzyby przepuść przez maszynkę, cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Składniki wymieszaj, przypraw. Rozwałkuj ciasto, wytnij kwadraciki, na każdym połóż farsz. Sklej trójkąty, zaciśnij rogi, formując uszka. Ugotuj w osolonej wodzie, podawaj w barszczu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory